Weiberfastnacht – Kvindernes Festnat
Weiberfastnacht kan vel bedst oversættes som “kone-karneval” eller “kvindernes festnat”. Det er en festival, der primært holdes i de vesttyske katolske områder i Rhinlandet og Westfalen. I Aachen og Koblenz kaldes dagen noget i retning af “Fede Torsdag”, hvilket skyldes, at det er dagen, hvor man begynder at spise frem mod fasten. Af nogle kaldes dagen også for Alt-Weiber, der betyder noget i retning af gamle koner.
Traditionen findes også i Schweiz i en lidt anden form og kaldes der Schmotziger Donnerstag.
Kvindernes Festnat afholdes torsdagen før Askeonsdag, og er begyndelsen på de festligheder, der holdes på gader og stræder, og som foregår frem til askeonsdag, hvor den katolske faste påbegyndes i 40 dage frem til påske. Dagen er kvindernes dag og har en stribe af ritualer og traditioner, der viser, at kvinderne rituelt tager magten fra mændene. Dagen er i den katolske tradition forbundet med at indtage mad, før fastens spartanske tider kommer, og kendes over hele den katolske verden.
Ritualer
Nedenstående citat stammer fra Køln i 1823 og viser, at traditionen har en del år på bagen.
“Indledningen til fastelavnsfesten begynder med Kvindernes Festnat torsdagen før fastens start Askeonsdag. Der hersker den ejendomlige skik, at kvinder og piger river hætterne af hinanden, hvilket har fået navnet Mötzenbestohl (huetyveriet). Om eftermiddagen bæres den kølniske maske Bellegeck rundt i gaderne med en masse påsatte klokker, der ringer”
I Køln og Bonn findes udtrykket Möhn for en ældre kvinde, der tager sig muntert og lidt naragtigt ud i karnevalstiden. Disse ældre kvinder overtager ved et ritual de forskellige regimenter i byen.
I bydelen Beuel i Bonn afholdes Beueler Weiberfastnacht. Det startede i 1824 med, at vaskekonerne i bydelen stiftede Alter Damenkomitee von 1824 for at sikre sig, at mændene ikke kom til at bestemme, hvad der skulle ske på denne kvindernes festnat. Det mest kendte ritual er, at kvinderne stormer rådhuset i bydelen for symbolsk at bemægtige sig nøglerne hertil . Det er blevet så kendt et ritual, at det transmitteres direkte af TV-stationen WDR (West Deutsche Rundfunk Köln). Samme ritual er blevet udbredt til en stribe andre byer i Rhinlandet og i Westfalen.
I Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz gælder Weiberfastnacht som halv fridag, idet de fleste arbejdspladser lukker efter middag. Mange holder dog hele dagen fri, da festlighederne begynder klokken 11.11. De fleste af festlighederne foregår i reglen uden optog, men i stedet på gader og i knejper. Her er Køln dog en undtagelse, da man her bærer den kølniske maske rundt.
En anden tradition er, at mændene må finde sig i at få deres slips klippet af. Tilbage har de kun en lille stump, der symbolsk viser, at mændene er frataget deres magt på denne dag. Det er dog skik, at de får et kys i kompensation. Udenfor optog og fest må man dog godt frabede sig at få klippet sit slips, men ikke ved festerne.