Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Westerschelde (flod)

Westerschelde er udmundingsområdet af floden Schelde. Det ligger primært i den hollandske provins Zeeland. Floden havde tidligere adskillige udmundinger i et større deltaområde, men i dag er Westerschelde den eneste direkte adgang til Nordsøen. Westerschelde er en vigtig skibsrute til havnen i Antwerpen i Belgien og i modsætning til Oosterschelde – en af de tidligere udmundingsområder – kunne Westerschelde ikke lukkes af mod havet med en dæmning, hvilket store dele af de nederlandske deltaområder kunne. I stedet er digerne rundt om Westerschelde blevet forhøjet og styrket.

Igennem årene er der mange skibe, som er sunket på Westerschelde. Som følge af en aftale mellem den hollandske og belgiske regering i 1995 er mange af skibene blevet fjernet for at forbedre skibsadgangen til Antwerpen. Det største af de i alt 38 skibsvrag var 131 meter og blev flyttet i juni 2003.

Westerschelde blev befriet fra tysk besættelse i oktober og november 1944 af First Canadian Army under slaget ved Schelde.

Westerschelde er udmundingen af floden Schelde. Kilde: wikipedia

Westerschelde Tunnelen

I midten af marts 2003 åbnede der en 6.6 kilometer tunnel under Westerschelde, der går fra Ellewoutsdijk i Zuid-Beveland, Holland til Terneuzen i Zeeland i Flamsk Zeeland i Holland. Det er Hollands længste trafiktunnel. Prisen var 5 EUR for biler og 2,50 EUR for motorcykler (pr. 2012). Motorcyklister betalte det samme som biler før 2011, men dette blev ændret som følge af protester. Der findes et betalingsanlæg for begge retninger på den nordlige bred. Fodgængere, cyklister og knallerter har ingen adgang i tunnelen.

Færge over Westerschelde

Dobbeltdækkerfærgen til biler, der indtil 2003 sejlede over Westerschelde, blev solgt til Italien, hvor man fortsatte med at sejle over Messina til Villa San Giovanni på det italienske fastland.

Med åbningen af tunnelen i 2003 blev færgetrafikken overvejende begrænset til at gælde fodgængere og cyklister. Dog eksisterer Breskens-Vlissingen stadig som færge.

Skibsfartsveje

Vandstrømmene har i udmundingsdeltaet i Westerschelde vest for Vlissingen skabt to vandveje, der på baggrund af deres dybde tjener forskellige typer af søfarten.

Wielingen løber i vestlig retning ud for kysten fra Zeeuws Vlaanderen og West Vlaanderen. Her er trafikken præget af store og særdeles store containerskibe, som sejler til og fra Antwerpen fra fjernøsten.

Tæt ved den sydvestlige kyst fra Walcheren ligger Oostgat og præges mere af mindre og mellemstore skibe, der er på vej til hollandske eller tyske havne fra Nordsøen og derudover af trafik på vej til Offshore i Nordsøen.

Westerschelde er en meget bred gren af udmundingen af Schelde. Foto: wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Antwerpen | Historiskerejser.dk