Platz des 18. März
Pladsen, der er viet til 18. marts 1848 ligger som den østlige afslutning af Strasse des 17. Juni i Berlin. Den ligger foran Brandenburger Tor og er omkranset af den store bypark Tiergarten. Dermed ligger den på et byens mest symbolprægede steder. Historisk set ligger den ved indgangen til det ældre Berlin. Den er pendant til Pariser Platz, der ligger på den anden side af Brandenburger Tor, når man er kommet igennem porten. Siden den tyske genforening er pladsen blevet bilfri, brostensbelagt og har fået udsmykkede historiske informationstavler opsat. Der er ofte diverse foranstaltninger på pladsen, det være sig politiske taler eller fodboldkampe.
Pladsens betydning
Dagens navn skal primært erindre om 18. marts 1848 (Martsrevolutionen), men også 18. marts 1990, hvor de første frie valg i DDR blev afholdt. 18. marts 1848 døde i hundredevis af berlinere i barrikadekampe, der efterfølgende førte til indførelse af det første frie og demokratiske parlament i Tyskland (Frankfurter Parlamentet). Det skal dermed ses som grundlæggelsen af den tyske tradition for frihed og demokrati.
Læs om barrikadeopstanden i Berlin 18. marts 1848.
18.marts 1990 havde et flertal af borgerne i DDR ved det første frie valg i staten stemt for, at DDR skulle ophøre med at eksistere og genforenes i et forenet Tyskland.
Begge begivenheder var historiske milepæle i den tyske historie, som man ønskede at give opmærksomhed ved at give pladsen foran Tysklands vel mest kendte bygningsværk navn efter de to begivenheder.
Mens Berlinmuren eksisterede i årene 1961-90, lå pladsen i afspærringsområdet og var omgivet af muren. Denne var formet i en halvkreds rundt om pladsen og var 3 meter tyk. Dens forløb ses i dag i form af 2 rækker brosten nedlagt i vejen.
Fra det vestlige Berlin var der opstillet en udsigtsplatform med direkte udsyn til pladsen, hvilket gjorde pladsen til et af mange direkte konfrontationspunkter under den kolde krig i Berlin. Den mest kendte begivenhed var den amerikanske præsident Ronald Reagans besøg i Berlin i 1987, hvor han på pavillonen ved Brandenburger Tor sagde de kendte ord:
We welcome change and openness, for we believe that freedom and security go together, that the advance of human liberty can only strengthen the cause of world peace. There is one sign the Soviets can make that would be unmistakable, that would advance dramatically the cause of freedom and peace. General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union and eastern Europe, if you seek liberalization, come here to this gate. Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this wall!
– Ronald Reagan 12. juni 1987
Efter at muren åbnede 9. november 1989, blev stedet et af de mest besøgte, og det var her, mange huggede dele af muren. Da dette afsnit af muren blev pillet endeligt ned 22.december 1989, gik billederne verden rundt.
Pladsens navn igennem tiderne
- Platz vor dem Brandenburger Tor (Fra det 18. århundrede til 1934)
- Hindenburgplatz (1934 til1958). Pladsen fik dette navn kort efter Hindenburgs død
- Platz vor dem Brandenburger Tor (Vest-Berlin 1958 til 2000)
- Platz des 18. März (siden 15. Juni 2000)
Historiske Rejser ved Anders Bager Eriksen siger: Pladsen er trods den enorme symbolske placering lidt en plads, man kommer til at passere hurtigt, da man stiler mod de lysregulerede fodgængerfelter, når man kommer fra Pariser Platz. De informationstavler, der er opstillet, fortæller glimrende om pladsen. Det kan ofte være en fordel at blive på 18. marts pladsen, hvis man vil være lidt mere i fred til at kigge på Brandenburger Tor, da turisterne valfarter mod den anden side. Pladsen har ingen direkte tilknytning til begivenhederne 18. marts 1848. Her er kernestederne Slotspladsen på Museumsøen, Deutscher Dom på Gendarmenmarkt og ikke mindst Friedhof der Märzgefallenen i Volkspark Friedrichshain.