Alessandro Farnese – Hertug af Parma
Alessandro Farnese var en italiensk adelsmand og Condottiero og sidenhen en general i den spanske hær og levede fra 27.august 1545 til 3.december 1592. Han var hertug af Parma, Piacenza og Castro fra 1586 til 1592, såvel som Generalguvernør for de Spanske Nederlande fra 1578 til 1592. Som konsekvens af en stadig større indflydelse fra tropper fra Spanien, da erobrede Farnese i perioden 1581-87 mere end 30 byer i den sydlige del af de Habsburgiske Nederlande (dagens Belgien). Under de franske religionskrige (1562-98) belejrede han i 1590 Paris på vegne af de katolske franskmænd. Hans talenter som kommandør i felten, strategiker og organisator gav ham hæder blandt hans samtidige og militærhistorikere som den primære militærmand i sin levetid.
Alessandro Farneses tidlige liv
Alessandro blev født i Rom den 27.august 1545 som søn af Hertug Ottavio Farnese af Parma – et barnebarn af Pave Paulus III – og Margarete, den illegitime datter af kongen af Spanien den habsburgiske Kejser Karl V. Han havde en tvillingebroder – Carlo – der døde i Rom 7.oktober 1549. Han forlod Rom med hans moder – halvsøster Kong Filip af Spanien samt Johann af Østrig – forlod Rom til fordel for Parma i 1550. Da Margarete blev udpeget som Generalguvernør for de Habsburgiske Nederlande drog Alessandro med hende til Bruxelles i 1556 for at blive overdraget til Filip II. for at vise familien Farneses loyalitet overfor den spanske konge. I kongens følge besøge det engelske hof for siden at blive sendt til Spanien hvor han fik sin opdragelse og uddannelse sammen med den ustabile Don Carlos – Filip II´s mentalt ustabile søn samt hans halvonkel – Johann af Østrig, der begge var på samme alder.
I 1565 blev han gift med Maria af Portugal. Ægteskabet blev fejret efter alle kunstens regler i Bruxelles og endte samtidig hans opvækst tæt på Filip II. Han stod for kommandoen over tre galejer under søslaget ved Lepanto i 1571 og deltog generelt i kampagnen mod Osmannerne i forbindelse med slaget. Der gik yderligere syv år før han igen fik mulighed for at vise hans store militære talenter. På denne tid gjorde de Nederlandske provinser oprør mod det spanske styre. Johann af Østrig var blevet sendt til området som Generalguvernør for at genetablere orden, men han fandt det svært at få styr på Wilhelm den tavse af Oranje der havde samlet provinserne i fælles modstand mod Kong Filip II.
Kort tid efter i Belejringen af Zichem nedhuggede hans spanske tropper den nederlandske garnison og plyndrede byen. Denne hårdhændede begivenhed er den største skamplet på en ellers ridderlig tilgang til krigsførslen. Derefter vandt han på 5 dage belejringen af Nivelles i marts 1578, hvor byens borgere var rædselsslagne for at lide samme skæbne som ved Zichem hvilket førte til en hurtig overgivelse. Samme sommer var Farnese i stand til at hindre et spansk sammenbrud efter nederlag i Slaget ved Rijmenam.
I oktober 1578 døde hans halvonkel – Johann af Østrig. Filip II udpegede Farnese til at overtage titlen som Generalkaptajn i Flanderns hær og udpegede samtidig Alessandros moder Margarete som Generalguvernør. Det var imidlertid uacceptabelt for Alessandro da han krævede titlen som såvel Generalkaptajn og Generalguvernør ellers truede han med at trække sig tilbage og overlade det militære til hans mor. Filip gav sig og sendte Margarete tilbage til Parma.
Natten til den 29.juni 1579 lykkedes det for Farnese at slippe ind i byen mens de udmattede forsvarere sov. Idet at byen ikke havde overgivet sig efter at angriberne var brudt igennem murene, da tillod krigslov i det 16.århundrede sejrherrerne ret til at plyndre den erobrede by. Spanierne plyndrede i tre dage hvilket kostede et stort antal civile livet. Plyndringerne var ekstra voldelige da Farnese lå syg da hans tropper slog sig løs, ellers ville han måske have stoppet det.
Traktaten af Arras havde kaldt de spanske tropper tilbage fra Nederlandene så Farnese måtte gøre brug af de wallonske tropper i forbindelse med belejringen af Tournai. De besværligheder som denne belejring gav med de lavere rangerende tropper, da blev de wallonske adelige overbevist om at de igen skulle tillade spanske tropper at spille en rolle i kampene.
Alessandro rykkede i det efterfølgende de militære operationer ind i områderne langs floderne Maas og Rhinen – dels for at kunne sikre sig gode udgangspunkter for handel med de tyske byer samt at sikre sig et godt udgangspunkt for et angreb på Holland og Zeeland og endelig ville han ikke længere hærge de hårdt udpinte regioner i Flandern og Brabant. Imidlertid begyndte de spanske midler til nye militære ressourcer at dykke, hvilket alt andet lige gjorde det sværere at agere hurtigt. Farneses første nederlag kom i efteråret 1585 hvor det ikke lykkedes i første omgang at tage kontrol med byen Grave. Farneses hær havde kummerlige vilkår i vinteren 1585/86 desto mere imponerende var sejren i “miraklet ved Empel” – hvor man lykkedes i at ødelægge de fleste af de hollandske skibe.
En ny belejring af Grave 7.juni 1586 endte med spansk erobring. Alessandro blev selvsamme år udstyret med titlen Hertug af Parma, da hans far afgik ved døden. Han kunne også glæde sig over at de engelske tropper, der blev sendt af Dronning Elisabeth I. blev besejret overlegent af hertugens tropper. I 1587 var belejringen af Sluis nødvendig for at sikre en sikker havn for Armadaens skibe – og endnu engang succesfuld.
Filip II. hørte på ham men valgte alligevel Markgreven af Santa Cruz til at stå i spidsen for missionen med den Spanske Armada. Som del af forberedelserne til den spanske armadas mission, da erobrede Farnese Oostende og Sluis i løbet af 1587.
Planen var at Farneses tropper skulle krydse den engelske kanal i pramme under beskyttelse af Armadaen. Santa Cruz var blevet udpeget som kommandør for Armadaen men døde i den tidlige del af 1588 og istedet blev kommandoen over armadaen givet til den inkompetente Hertugen af Medina Sidonia. I sommeren 1588 sejlede Armadaen ind i den engelske kanal men dårlig kommunikation mellem Farnese og Sidonia gjorde koordineringen svær. Alessandro kunne informere Filip II. at hans pramme ikke var andet end fladbundede transportpramme – ikke krigsskibe – og at han blev blokeret af engelske skibe, der forhindrede ham i at forlade Nieuwpoort og Dunkirk. Farnese forventede at Armadaen ville rydde søvejen og give hans skibe passage. Imidlertid blev hans tropper også truet af hollandske tropper i deres flydebåde, hvor de lukrerede på at knuse den hær som de hadede så indædt. Medina Sidonia forventede omvendt at Farnese selv måtte kæmpe sig ud af havnene og møde armadaen i kanalen. Det engelske angreb på Armadaen i Slaget ved Gravelines i 1588 – fulgt opad en ændring i vindretningen gjorde at de to aldrig mødtes.
Efter den spanske armadas forlis synes heldet at have forladt Hertugen af Parma. Farnese brød op fra hans lejr i Dunkirk i september og sendte Marquis de Renty til Tholen for at gøre klar til en belejring af den overvejende engelske garnison ved Bergen op Zoom. Imidlertid var Renty ikke i stand til at erobre Tholen, hvor han brugte dårligt vejr som forklaring hvorefter Farnese udtalte at han skulle have ledt missionen selv. Den 19.september 1588 drog Farnese selv til Bergen op Zoom fra Brugge for at indlede en belejring. Efter 6 ugers belejring blev han trængt tilbage fra byen og måtte drage til Bruxelles.
Alessandros sidste sejr i Nederlandene fandt sted ved Geertruidenberg – en strategisk port til Holland. Den engelske garnison på stedet var gået i mytteri over manglende betaling. Englænderne tilbød ham byen som han overtog den 9.april 1589.
Pingback: Gent - Historiskerejser.dk