Rom
Rom er Italiens og regionen Lazios hovedstad. Der bor 2.872.000 indbyggere på et areal på 1.285 kvadratkilometer og er landets mest befolkede kommune. Det er den fjerdestørste befolkede by i EU. I metropolområdet bor der 4.355.000 indbyggere. Rom ligger på den vestlige del af den italienske halvø i Lazio-regionen og langs floden Tiberens bredder. Vatikanstaten – verdens mindste stat – er en uafhængig stat indenfor Roms bygrænse, hvilket også er den eneste af sin slags i verden: derfor kaldes Rom ofte som hovedstad for to lande.
Roms historie spænder over 28 århundreder. Ifølge romersk mytologi blev Rom grundlagt i år 753 f.v.t., men området har været befolket langt længere, hvilket gør det til et af de ældste kontinuerligt bosatte steder i Europa. Byens tidlige befolkning stammede fra en blanding af latinere, etruskere og sabinere. Derefter blev byen hovedstad for det romerske kongerige, den romerske republik og det romerske imperium og betegnes som fødested for vestlig civilisation og af nogle som den tidligste metropol nogensinde. Den romerske poet Tibullus gav byen navnet Den Evige Stad i det første århundrede før vor tidsregning, hvilket blev gentaget af Ovid, Virgil og Livius. Rom blev også kaldt Caput Mundi – verdenshovedstad. Efter Romerrigets Fald – der markerede overgangen til middelalderen – blev Rom langsomt lagt ind under den politiske kontrol hos pavedømmet, der siden det 1. århundrede havde haft til huse i Rom. I det 8. århundrede blev byen hovedstad i Pavestaten, der eksisterede helt frem til år 1870. Siden renæssancen har stort set samtlige paver siden 1400-tallet haft et sammenhængende arkitektonisk og urbant program, der har sigtet på at gøre byen til det kunstneriske og kulturelle centrum i verden. Det gjorde, at Rom var et af de store centre for den italienske renæssance og blev fødested for barokken og neoklassicismen. Berømte kunstnere, malere, skulptører og arkitekter har gjort Rom til center for deres aktiviteter, hvilket har skabt mesterværker over hele byen. I 1871 blev Rom hovedstad for Kongeriget Italien og siden 1946 for Republikken Italien.
Rom er en global by og den mest besøgte turistby i Italien. Det historiske centrum er en del af verdenskulturarven hos UNESCO. Vatikanmuseet er blandt verdens mest besøgte museer, og Colosseum var den mest populære turistattraktion i verden i 2018 med 7.4 millioner besøgende. I 1960 var Rom vært for de sommerolympiske lege og derudover også en række FN-agenturer. Dets industriområde hedder EUR og huser olieindustri, medicinalindustri og den finansielle sektor. Rom er derudover også en vigtig mode- og designby. Endvidere har Rom store filmstuder i Cinecittá-studierne.
Fakta om Rom
Rom er placeret i regionen Lazio – historisk Latium for det latinske folk. Den er derudover hovedstad i Italien, en status byen har haft siden 1870 og derudover rummer byen Vatikanet, der dog kun understøttes men som politisk er selvstændig og står under Paven. Rom er ifølge legenden grundlagt i år 753 f.v.t af Romulus og arkæologien er forholdsvis enig i tidsrummet. Byen huser det italienske parlament, regionen Lazios regionskontor, men er også en selvstændig politisk enhed. Byen ligger ved floden Tiberen og dets historiske centrum er på UNESCO´s verdenskulturarvsliste sammen med de pavelige områder.
Roms etymologi
Ifølge Roms fødselsmyte, der kom byens navn Roma fra byens grundlægger og første konge Romulus.
Teorier har også peget på at navnet Romulus kunne være afledt af Roma – altså den modsatte indflydelse. Teorier om byens navn har været fremført så langt tilbage som det 4.århundrede f.v.t. hvor man fokuserer på de sproglige rødder for navnet, samtlige teorier er dog forbundet med væsentlig usikkerhed:
- Navnet kommer fra Rumon eller Rumen, det arkaiske navn for floden Tiberen, der har røddet i det græske verbum ῥέω (rhéō) og det latinske ruo, der begge betyder at “flyde”.
- Navnet kunne også komme fra det etruskiske ord 𐌓𐌖𐌌𐌀 (ruma), hvis rødder er *rum- “patte”, der muligvis kunne referere til hunulven Lupa der adopterede tvillingerne Romulus og Remus og at navnet er udledt af at de “pattede” eller “digede” ved hendes bryst. Eller mere usikkert at formen på Palatinerhøjen og Aventinerhøjen i Rom har form som bryster.
- Endelig betyder det græske ord ῥώμη (rhṓmē), styrke og henviser til Roms senere styrke.