Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Berchtesgaden

Berchtesgaden er en markedsby i Berchtesgadener Land i den sydøstligste del af Oberbayern. I amtet Bad Reichenhall er den sammen med Freilassing de største byer. Den ligger tæt på Salzburg, som ligger over grænsen til Østrig. Den næste større by er München hovedstaden i Bayern.

I første omgang blev den klosterstiftelsen for Fyrsteprovstiet Berthercatmen i år 1102, hvor stiftet i 1156 blev givet retten til skovning og dermed også førsteretten til at udvinde salt og metal. Salt- og metaludvindingen var med til at give området et økonomisk opsving, hvilket lod den vokse til en markedsby. Provstiet for Augustiner-Korherrerne valgte det til deres hovedsted for deres lille gejstlige territorium, der eksisterede fra 1559 til 1803.

I midten af det 19. århundrede blev Berchtesgaden grundet sine seværdigheder og naturskønheder til turistmål med voksende gæstetal. Opsvinget i turismen satte sig endnu tydeligere igennem efter Anden Verdenskrig, først og fremmest grundet det såkaldte Führersperrgebiet – Hitlers spærrede område – Obersalzberg – som med hans sommerhus Berghof blev en form for valfartssted for de, der skulle se Hitlers yndlingsområde. Det samme gjaldt Ørnereden på toppen af Obersalzberg. Siden 1990´erne er tallet for denne type turister faldet, og området prøver at profilere sig på økologi i stedet.


Berchtesgaden ligger ualmindeligt smukt i de bayerske alper. Foto: officielle turisthjemmeside for Berchtesgaden.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.