Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Berlin er det sted, af alle de steder jeg har rejst, hvor jeg har været flest gange. Jeg har boet mange forskellige steder, og at køre en byrundtur i en særlig rækkefølge er for mig at forberede sig unødigt tåbeligt, jeg har kørt over 100 ture i byen og har sjældent en fast plan fra morgenen. Havde jeg det, kan jeg love at den ikke ville holde. Til gengæld kan man godt have en række ting som er et must at få med på en byrundtur. Derudover er der flere forskellige udflugtsmuligheder i Berlin.

INDLÆGGET OM BERLIN

Rejse til og fra Berlin

Der er cirka 450 kilometer fra den danske grænse til Berlin. Landskabet er ikke særligt ophidsende, trods dette passerer man igennem et landområde med en vis kulturhistorie. Jeg plejer at benytte en god del af rejsetiden til at fortælle om Berlins historie.

Berlins Historie

Berlins fascinerende historie fra den tidlige middelalder over Frederik den Stores Preussen, til Kejserrigets pomp og pragt til Weimartidens udskejelser, til nazismens storhedsvanvid med verdenskrigens ødelæggelser til følge, den delte by og endelig genforeningen er en af de mest omskiftelige og perspektivrige stedfortællinger man finder i verden.

Byrundtur i Berlin

Kan som nævnt køres på mange forskellige måder, at jeg mener at det vil være decideret tåbeligt at komme med en særlig udgave. Det kommer an på så mange ting, hvordan det bør gøres. Imidlertid er der et register over byens seværdigheder fra A-Z.

Udflugt til Potsdam

Besøg i den fashionable og storslåede by sydøst for Berlin, hvor de preussiske konger og tyske kejsere residerede. Typisk vil man besøge slottet Cecilienhof, hvor Potsdamkonferencen foregik og Frederik den Stores lystslot Sans Souci.

Udflugt til Treptower Park og Stasi-fængslet Hohenschönhausen

Denne udflugt i Østberlin er blevet en institution for det rejseselskab, Nilles Busrejser, som jeg kører for. I Treptower Park opleves stalinistisk patroniserende propaganda og i det tidligere Stasifængsel, får man et indblik i hvordan den østtyske efterretningstjeneste brugte alle metoder i deres psykiske terrorisering af deres egen befolkning.

Udflugt i Berliner Unterwelten

Ingen anden by blev bombet så mange gange under 2.verdenskrig som Berlin, det betød at byens befolkning konstant levede med luftsirenerne over sig, der gentagne gange fik folk til at søge ly i bunkerne. Rundturen fortæller om de praktiske, psykologiske og logistiske konsekvenser af en befolknings liv i bunkerne. Indgangen ligger ved Gesundbrunnen.

Udflugt til Spreewald

En times kørsel syd for Berlin former floden Spree sig som et vidtforgrenet å-landskab, hvor den sorbiske befolkning lever i dette brandenburgiske landlige Venedig. Ved Lübbenau sejler vi i små både og stifter bekendskab med en hyggelig og varm kontrast til det sandede og golde Brandenburg, man ellers oplever.

Udflugt til FEZ (Gymnasieklasser)

I forbindelse med en specialorganiseret rejse til Berlin med en gymnasieklasse, der besøgte vi DDR-oasen. Freizeit und Erholungszentrum (FEZ). Her fortalte et tidligere medlem af DDR-ungdomsorganisationen FDJ om sine år som medlem, og om forskellen mellem før 1989 og idag. I forbindelse med besøget kører man en tur i med børnenes pionerjernbane.

Indhold i min bog Berlin – En kulturrejse