Bruxelles
Hovedstaden i Belgien, der officielt hedder Bruxelles Hovedstadsregion – Fransk: Région de Bruxelles-Capitale og hollandsk: Brussels Hoofdstedelijk Gewest), er en region i Belgien, som består af 19 kommuner og inkluderer Bruxelles by. Regionen ligger i den centrale del af landet og er både del af den fransktalende del af Belgien samt det flamske samfund, men er adskilt fra såvel den flamske region – hvor den udgør en enklave og den vallonske region. På hollandsk og ældre dansk hedder byen Brussel, mens den på engelsk hedder Brussels.
Bruxelles er den tættest befolkede og samtidig også rigeste af Belgiens regioner. Den strækker sig over 161 km2 og har en befolkning på 1.200.000 – heraf bor de 176.000 i centrum af Bruxelles by. Hvis man tæller oplandet med til Bruxelles, bor der i alt i området 2.100.000 mennesker. Det udgør et område, der strækker sig til Gent, Antwerpen, Leuven og Wallonsk Brabant, hvor der bor over 5 millioner mennesker.
Bruxelles voksede frem fra en landlig bebyggelse ved floden Senne til at blive et af den vigtigste byområder i Europa. Siden afslutningen på 2. verdenskrig har den været et af de vigtigste internationale politiske centre, hvor den er hjemsted for internationale organisationer, for politikere, diplomater og civilarbejdere. Bruxelles er de facto den Europæiske Unions hovedstad, idet den huser en lang række vigtige EU institutioner – de to andre hovedstæder er Luxembourg og Strasbourg – og Bruxelles bruges ofte som synonym med EU. Benelux´ sekretariat og NATO´s hovedkvarter ligger i byen. Det er Belgiens økonomiske hovedstad og med et af de vigtigste finanscentre i Vesteuropa med Bruxelles´ Børs er den klassificeret som alphaglobal by.
Bruxelles er derudover knudepunkt for trafik indenfor tog, vej og luftfart, hvilket til tider har givet den navnet Europas korsvej. Bruxelles metro er landets eneste undergrundssystem. Det gælder også, at lufthavnene og de store banegårde er landets mest travle.
Historisk var Brussel flamsktalende, men i det sene 19. århundrede skiftede den til at være primært fransktalende. Officielt er området tosprogligt, men de facto taler omkring 90% fransk, og tiltagende er området også blevet multisprogligt. Af omkring en tredjedel af befolkningen opfattes engelsk som andetsprog, mens migranter ofte igen taler helt andre sprog.
Bruxelles er kendt for sin madlavning og gastronomi såvel som sine historiske og arkitektoniske seværdigheder, hvoraf flere er på verdenskulturarvslisten hos UNESCO. De primære attraktioner er Grand Place, Manneken Pis, Atomium og kulturelle institutioner som La Monnaie og det Kongelige Museum for Kunst og Historie. Byen er også kendt for sine mange tegneserier.
LÆS OM BRUXELLES SEVÆRDIGHEDER
Bruxelles´ kendetegn: Navnet Bruxelles
Den mest kendte teori om oprindelsen af navnet Bruxelles er, at det stammer fra gammel hollandsk Bruocsella, Broekzele eller Broeksel, som skulle betyde Marsk – bruoc / broek eller Hjem – Sella/zele/sel – der bliver til Hjemmet i Marsken. Sankt Vindicianius, der var biskop af Cambrai, var den første til at referere til byen Brosella i 695, mens det stadig var en samling af huse. Stort set samtlige navne i Bruxelles er af hollandsk flamsk oprindelse med undtagelse af Evere, der er keltisk.
Udtalelse
På fransk hedder byen Bruxelles og udtales – Brysæll. Mens byen på hollandsk/flamsk hedder Brussel, og så udtales den Bryssel. Indbyggerne er på fransk kendt som Bruxellois og på hollandsk Brusselaars. På brabant dialekt bliver det til Brusseleers eller Brusseleirs.
Bruxelles´ Historie
Bruxelles´ historie er tæt forbundet med den vesteuropæiske historie. Spor efter menneskelige beboelser går tilbage til Stenalderen, hvor stednavne relaterer til en civilisation med stenstrukturer, gravhøje og stående sten kendt som “Plattesteen” i centrum, Tomberg og Woluwe-Saint-Lambert. Igennem Senantikken påbegyndte romerne en besættelse, hvilket man finde tydelige arkæologiske spor hvor Tour & Taxis er placeret nord-vest for Pentagon. Efter at det Vestromerske Rige brød sammen, da blev området del af det Frankiske Rige.
Oprindelsen til den bosættelse der blev til Bruxelles var da Sankt Gaugerik byggede et kapel på en lille ø i floden Senne omkring år 580. Den officielle grundlæggelse af Bruxelles sættes normalvis til omkring år 979, da Hertug Karl von Niederlothringen overførte relikvierne fra Sankt Gudule fra Moorsel i det østlige Flandern til Sankt Gaugeriks kapel. I forlængelse heraf byggede Karl det første forsvarsværk af byen på den samme ø.
Pingback: Bruxelles´ Seværdigheder | Historiskerejser.dk
Pingback: Antwerpen | Historiskerejser.dk
Pingback: Belgien | Historiskerejser.dk