Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Calais

Calais er en by, der først og fremmest er kendt som en væsentlig færgehavn i det nordlige Frankrig i departementet Pas-de-Calais, som byen har været med til at navngive. Den ligger placeret, hvor afstanden er kortest til England. Byen hedder Calés på den lokale picardiske dialekt og Kales på flamsk, som oprindeligt var det talte sprog. Selvom Calais er den suverænt største by i departementet, så er det administrative centrum i den tredjestørste by Arras. Indbyggertallet er på 126.395 (2010). Calais ligger ud til Doverstrædet, det smalleste sted ved den Engelske Kanal, hvor der er en afstand på kun 34 kilometer mellem Frankrig og England. De såkaldte White Cliffs of Dover (dansk: Dovers hvide klinter) kan nemt ses fra Calais. Ud over at være en betydningsfuld færgehavn mellem Frankrig og England, så har Kanaltunnelen siden 1994 været forbindelsen mellem Coquelles og Folkestone.

Grundet sin placering har Calais siden middelalderen været en større havn og et vigtigt handelscentrum for handelen med England. I 1347 annekterede Edvard III. af England byen, og den voksede til at blive en driftig by for uldproduktionen. Byen blev kaldt den “Mest lysende juvel i Englands Krone” hvilket skyldtes dens transport af tin, bly, kniplinger og uld både med distribution og i form af stabelplads. Calais var del af England, indtil Frankrig erobrede byen i 1558. Den blev stort set jævnet med jorden i den indledende fase af Anden Verdenskrig i maj 1940, da den blev offer for strategisk tysk bombning under belejringen af Calais. Under krigen byggede tyskerne massive bunkersystemer langs kysten for at kunne sende missilangreb imod England.

Den gamle del af byen – Calais-Nord – ligger på en kunstig ø og omgivet af kanaler og havne. Den moderne del af byen – St-Pierre – ligger mod syd og sydøst. Den centrale plads midt i den gamle by er Place d Armes – her ligger udkigstårnet Tour du Guet, der er fra det 13. århundrede, og som blev brugt indtil 1848, hvor der blev opført et nyt fyrtårn på havnen. Sydøst for pladsen ligger kirken Eglise de Notre-Dame de Calais, der blev bygget i årene under engelsk herredømme. Det er den eneste kirke i Frankrig bygget i engelsk vinkelrets-gotik. Kirken er kendt for, at den tidligere franske præsident Charles de Gaulle blev gift med sin kone Yvonne Vendroux her. Syd for pladsen og overfor Parc St Pierre ligger rådhuset – Hôtel-de-ville – med klokketårnet fra det 16. og 17. århundrede. Calais besøges i dag af mere end 10 millioner mennesker om året. Ud over at være et transportknudepunkt er Calais også en fiskerihavn og et center for fiskeindustrien, og der er stadig omkring 3.000 personer i byen, som arbejder i kniplingeindustrien, hvilket byen tidligere var kendt for.


Havnen i Calais som først og fremmest byen er kendt for. Foto: wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Doverstrædet | Historiskerejser.dk