Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Centralmagterne (1.verdenskrig)

Centralmagterne var en af de to store koalitioner under 1.verdenskrig, den bestod af Kejserrigerne Tyskland og Østrig-Ungarn, det Osmanniske Sultanrige samt Bulgarien – den er også kendt Fire-Forbundet. 

Det stod overfor – og blev besejret af – Ententemagterne, der var centreret om Triple Ententen. Alliancens start var alliancen mellem Tyskland og Østrig-Ungarn i 1879. På trods af at have været medlem af alliancen fra 1882 da nægtede Italien at deltage i 1.verdenskrig på Centralmagternes side; det Osmanniske Rige og Bulgarien sluttede sig ikke til Forbundet før efter udbruddet af 1.verdenskrig, omend at det Osmanniske Rige siden starten af det 20.århundrede. 


De royale ledere af de fire magter der udgjorde kernen i Centralmagterne set fra venstre mod højre: Kejser Wilhelm II af Tyskland, Kejser Franz-Joseph af Østrig-Ungarn, Sultan Mehmed V af det Osmanniske Rige og Ferdinand I. af Bulgarien. Billede fra wikipedia

Medlemsstater af Centralmagterne

Ved krigens start bestod Centralmagterne af det Tyske Kejserrige og det Østrig-Ungarske Dobbeltmonarki. Det Osmanniske Rige trådte officielt ind i krigen 29.oktober 1914 omend – dette var allerede blevet aftalt i hemmelighed 2.august 1914. 14.oktober 1915 træder kongeriget Bulgarien ind i alliancen. Navnet Centralmagterne er taget ud fra beliggenheden af de lande der var del af den; alle fire lande områder var placeret imellem Frankrig og Storbritannien i vest og det Russiske Imperium i øst. I krigens slutfase tilsluttede Finland, Aserbajdsjan og Lithauen sig koalitionen efter at det Russiske Imperium var brudt sammen.  

Artikel pr. 14.11.2018

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.