County Meath
184.000 indbyggere og et areal på 2.342 km2. Grænser til Monaghan, Louth, Fingal (Dublin), Kildare, Westmeath og det irske hav. Oprindeligt var det historiske kongerige Meath omfattet af de nuværende grevskaber Westmeath, Cavan, Dublin, Kildare, Longford, Louth og Offaly.
I Meath holdt kongerne i Tara til, senere gjorde normannerne Trim til deres hovedstad, hvor slottet og det gamle normanniske parlament er bevaret intakt. Nutidens hovedby hedder Navan. I Meath ved byen Ceanannus Mor er der fundet en af de mest vidunderligt udsmykkede og illuminerede bibler kaldet ”The book of Kells”. Det prægtige bronzealdermonument Newgrange – der fremviser solens stråler på sekundet ved vintersolhverv 21. december – findes også i Meath. Endelig er Dangan Castle en seværdighed. Her boede Lord Wellington.
Over 95% af landskabet bliver brugt til græsning og afgrøde, primært på de små græsbakker i nordvest. Floderne Blackwater og Boyne gennemskærer landet. Den sydlige del tæt på grænsen til Kildare befinder sig oven på en stor istidsgletscher, hvilket gør markerne utrolig gode til græsning og dyrkning. Denne frodighed må formodes at have spillet ind på de første civilisationers valg af området som bosted.
Meath har hen over de sidste 140 år oplevet flere demografiske rystelser. I perioden fra 1861-1936 faldt indbyggertallet fra 110.000 til omkring 61.000. Mange søgte væk fra landet, mange emigrerede og andre flyttede til byerne som følge af det hårde liv på landet, hvor hungersnød og arbejdsløshed ofte var følgesvende. I de seneste 35 år er antallet til gengæld gået den modsatte vej,og næsten fordoblet til de 134.000, som bor her i dag. Dette skyldes i høj grad områdets nærhed til metropolen Dublin, der indtil 2008 oplevede eksplosive vækstrater specielt i de sidste 15 år, men som stadig er et økonomisk fyrtårn i Irland. I dag er økonomien primært lagt an på service og sekundært på den traditionelle industri som landbrug, klædeskabe, landbrugsredskaber, jakker, møbler, zink. Landbrugserhvervet bygger på eksportkvæg, græsning, havre, kartofler, byg og sukkerroer.