Faaborg
Faaborg er en købstad på Fyn der ligger ved Faaborg Fjord med cirka 7.000 indbyggere (2020).
Byen er kendt for dens smukke placering med dens livlige havn, dens originale pittoreske gader og stræder og smukke landskaber hele vejen rundt om byen i form af Svanninge Bakker, Horne Land og med det Sydfynske Øhav med øerne Avernakø, Bjørnø og Lyø i synsfeltet fra byen.
Grundet dens smukke beliggenhed husede den en større Fynsk malerkoloni som man kan blive klogere på Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst samt Øhavsmuseet, der også driver den Gamle Købmandsgård ved havnen og Ret-, og Strafmuseet i Faaborg Arrest.
Faaborg er også en travl færgehavn med færge til Søby på Ærø samt på øerne Lyø, Bjørnø og Avernakø. Der var tidligere færge til Gelting i Slesvig, der var kendt som en af de mange færger for det toldfrie salg, den blev nedlagt i 1999. Indtil 1967 sejlede man til Mommark på Als, den blev rykket til Bøjden på Horneland derefter og sejler idag til Fynshav på Als.
Navnet Faaborg
Det olddanske fo betyder ræv og man kan høre slægtskabet til det engelske fox eller det tyske fuchs. Dermed skal man se navnet komme af ordet ræveborg.
Man ser både navnet stavet med å eller aa. I kommunenavnet er det Faaborg-Midtfyn Kommune – altså to gange aa.
Faaborgs Historie
Første gang man skriftligt hører om Faaborg er 25.juni 1229 hvor byen indgår som en morgengave til Kong Valdemar Sejrs svigerdatter Eleonore, da hun blev gift med den daværende kronprins Valdemar den Unge, der på dette tidspunkt var Hertug af Slesvig og var med til at Hertugdømmet fik endnu bedre fat på det sydlige Fyn. Eleonore var portugisisk prinsesse, men levede kun få år da hun døde i barselsseng i 1231; tre måneder senere døde Valdemar den Unge og der udbrød en enorm tvist mellem hans tre brødre Erik, Abel og Christoffer om overherredømmet i Danmark.
Byen omtales allerede som en borg, der dermed må formodes at have eksisteret i en rum tid forinden af denne borg findes stadig Vesterport i dagens bybillede. Byen sættes i selvsamme Kong Valdemars Jordebog, hvor den sættes i værdi til 30 guldmark.