Floden Boyne
Boynefloden er trods dens relativt korte forløb en af de væsentligste floder i såvel irsk historie som mytologi.
Den løber i nordøstlig retning 112 kilometer fra Trinity Well i Kildare og ud i Nordsøen ved Drogheda. På dens vej passerer den en perlerække af vigtige historiske og kulturelle steder. Den antikke by Trim, højkongernes kroningssæde – Hill of Tara, Slanehøjen – et antikt ruinkompleks, der de seneste år er blevet brugt som koncerter for bl.a. U2, Brú na Boinne – et arkæologisk mekka med vintersolhvervshøjen Newgrange, Mellifontklosteret, samt den middelalderlige by Drogheda – hvor Cromwell, lavede en ikke specielt omtalt, men ikke desto mindre modbydelig massakre på civilbefolkningen i 1649. Navan – den nuværende hovedby i Meath. Floden sammenkædes dog oftest med det afgørende nederlag, de katolske irere led i 1690 til de protestantiske tropper under Wilhelm af Orange. Ydermere findes et væld af klostre, slotte og andre interessante seværdigheder langs floden.
Floden skulle have fået sit navn fra den historiske gudinde Boann. Hun var blevet gravid under en affære med den magiske Dagda. Da denne graviditet ville være en skandale, såfremt den blev opdaget, fik Dagda solen til at stå stille i ni måneder. Dermed kunne Boann føde sin søn Aengus på 1 dag og dermed undgå skandalen. For at sone den skam, hun havde bragt sig i, vaskede hun sig i den giftige flod Segais. Herved mistede hun en arm, et øje og et ben og flygtede i vanvid ud mod havet. Hendes flugt skulle have formet Boynefloden.
Andre mytologiske fortællinger beretter om, at det var i Boyne, kæmpen Finn – Fionn MacCumhaill – fangede Fíontan – den vidende laks. Der fanges stadig såvel laks som ørred i floden.
I 2006 blev der nær Drogheda fundet rester af et vikingeskib. I 2013 blev et endnu mere sensationelt fund gjort nær selvsamme Drogheda, og som vurderes til mellem 500 og 5000 år gammelt.