Fredslinjer/peace lines
Fredslinjerne adskiller de mest voldsintense katolske og protestantiske områder fra hinanden. De fleste steder er markeret med et 7.6 meter højt hegn. De er skabt af jern, mursten eller stål. Enkelte steder har man dog kunnet nøjes med en hvid malet streg på vejen. De korteste er kun nogle få hundrede meter lange – andre op til 5 kilometer.
De er skabt med det formål at afsikre de katolske og protestantiske områder fra at begå overfald på hinanden. Adgang mellem områderne opnås ved nogle særlige checkpoints. De første blev opsat i 1970, og i dag er der 34 kilometers fredshegn spredt i hele Nordirland. De er fordelt på 48 sektioner, og de fleste findes i Belfast og Derry.
Deres omfang har været øget intensivt siden 1990 og ses som en del af løsningen. Det har flere gange siden fredstraktaten i 1998 været på tale at tage nogle af dem ned, men hver gang er det stødt på stor modstand i lokalområderne. I 2013 blev det vedtaget som hensigt, at alle fredshegn skulle være nedtaget i 2023.
De mest kendte frontlinjer er grænsen mellem Short Strand (PIRA´s højborg) til det omkransende protestantiske østlige Belfast. Derudover grænsen mellem det protestantiske Shankill Road til de to omkransende katolske områder Falls Road og Crumlin Road i Ardoyne i det vestlige Belfast, samt adskillelsen mellem det katolske Bogside og den protestantiske magtbastion inden for Derrys gamle bymur.
I de seneste år er fredslinjeturisme i Nordirland blevet noget, som sorte taxier tilbyder turister.
Historiske Rejser ved Anders Bager Eriksen fortæller
I Nordirland møder man fredshegnene mange steder, som artiklen også beskriver, i særdeleshed i Belfast og Derry. En del steder har det affødt husgavlsmalerier – kaldet Murals på engelsk – der i den unionistiske lejr refererer til den britiske krone, de døde i 1. verdenskrig og UVF´s mottoer, mens de i den katolske lejr refererer til IRA helte, irsk mytologi og en stribe af oprørere rundt om i verden såsom Che Guevara, Martin Luther King, Fidel Castro, Yassir Arafat etc.
I Belfast var jeg i 2012 på en rundtur, hvor vi først mødte en tidligere IRA-mand, der fulgte os rundt i området ved Falls Road, og her fik vi beskrevet den katolske yderligtgående holdning, omend han modererede sig. Efterfølgende fik vi en herre, der havde været medlem af UVF, og som gav sin vinkling på konflikten. Begge havde været i fængsel i længere tid, men havde ytret ønske om at afradikalisere sig. Denne tur kan kraftigt anbefales.
Pingback: Belfast A-Z | Historiskerejser.dk