Götz von Berlichingen (Drama)
Götz von Berlichingen med Jernhånden er et Historie-, og Karakterdrama fra 1773 af Johann Wolfgang von Goethe der blev udgivet anonymt i 1773 og uropført i 1774. Titelfiguren er Rigsridderen fra Franken-Schwaben Gottfried “Götz” von Berlichingen zu Hornberg – kaldt “Jernhånden”.
Dramaet gælder som et hovedværk inden for “Sturm und Drang”. Ligesom hovedfiguren Götz ville Goethe bryde grænser med dette stykke. Han brød med de Aristoteliske Teaterkonventioner og tilsluttede sig istedet Shakespeares teatertilgang. Enheder som Tid, Sted og Handling blev ophævet: Der er mere end 50 forskellige steder for handling; den fremstillede tid var ikke indskrænket til én dag, men udspillede sig over flere dage, og dels parallelle forløb (som Retsforhandlinger, Bondekrigene samt flere fejder og overfald) og sidehandlinger og endelig halvdelen af Götz´ liv. Stykket er blevet betegnet som “Scenisk Epos”. Sammenhængen mellem de forskellige scener er de taler der kredser om heltekarakteren, han danner stykkets enhed ganske som hos Shakespeare.
Götz stammer fra den middelalderlige verden med næve-, og fejde-ret, men agerer også på tværs af stænder, hvor han eksempelvis hjælper bønderne. Hans figur støder på den voksende Naturret samt den fri Ridderhed grundlagt på tro og på den langt mere abstrakte romerret som den intrigante adel forpligtede sig på. Goethes Götz var en karakter der var i stand til at overvinde historiske konventioner, på den ene side var han individuel uafhængig og på den anden side besad han en personlig loyalitet der basererede sig på en utopi om det ideelle monarki hvilket bragte hovedpersonen i konflikt med det fremadstormende borgerskab og den moderne forvaltningsstat. Götz kæmpede mod nutidige. Resigneret måtte han fastslå “Frihed opnås kun i det hinsides: Verden er et fængsel. I hovedpersonens sidste sætninger advarer han sine efterfølget: ” Vores hjerter lukker trist som porte. Tider kommer hvor vi – som betroet – får vores frihed. De uværdige vil regere med deres list og de ædle vil blive fanget i deres net.”
Goethes Götz stod for Ridderdramaerne og var en vigtig inspiration til Friedrich Schillers Drama “Die Räuber”.
Pingback: Johann Wolfgang von Goethe - Historiskerejser.dk