Hansedag
Hansedag (også samle-hansaen Dagfart) betegner en sammenkomst af repræsentanter for hansestæderne, hvor alle vigtige anliggender for fællesskabet skulle behandles.
Hansedagen var den øverste instans og det organ for fællesskabet, hvor dettes interesser blev forelagt, besluttet og gennemført. Her tæller også ratificeringen af kontrakten, handelsprivilegier, forhandlinger med udenlandske herskere, beslutninger om fred, krig og handelsblokader, fastlægning af erhvervsmæssige forskrifter og optagelse i eller udelukkelse af fællesskabet.
Ved siden af hansedagene fandt der treparts- eller regionale hansedage sted.
Ved siden af hansedagene var der ikke andre videre organisationsstrukturer for hansestæderne, og man kommunikerede i direkte linje med sine medlemmer af bysammenslutningen. Der var tale om en flad struktur, der var struktureret omkring netværk af deres medlemmer.
Ved enhver afslutning på en hansadag blev der udfærdiget en slutprotokol, hvor diskussioner og beslutninger blev nedskrevet og sendt med et rådssendebud til deres respektive byer. Det er de vigtigste dokumenter til at dokumentere hansaens historie.
Den første forsamling af hansestæder, hvor alle dets datidige medlemmer var med, fandt sted i Lübeck i 1356. Der havde på dette tidspunkt eksisteret byforbund såsom det vendiske eller westfaliske i mere end 100 år, hvor man også mødtes og ordnede sine udeståender.
I 1256 fortælles der om, at byerne Lübeck og Rostock mødtes i Wismar. I 1305 var medlemmerne af det vendiske byforbund samlet i Lübeck. Dette var begyndelsen på de store almene samlinger, der kendetegnede overgange fra den såkaldte købmandshansa til hansestæder fra at sammenslutningerne var individuelle, til de var aftaler byer imellem.
Lübeck var den foretrukne by at samles i grundet dens i forvejen primære placering for hansaen, men også geografisk. Imellem 1356 og 1480 afholdt man 111 hansadage, de 76 i Lübeck. Det var også overvejende Lübeck, der tog initiativ til at indkalde til hansadagene.
Deltagelsen af medlemmerne var ikke imponerende. I reglen var der kun 10-12 byer repræsenteret. Det største antal var i 1447, hvor 39 repræsentanter var til stede, hvilket var cirka halvdelen. Reglen var, at hvis ikke der var emner til diskussion, som direkte vedkom byerne, blev man borte. Derfor begyndte der at være en straf forbundet med udeblivelse. Udover repræsentanterne fra byerne var kejsere, ærkebisper og fyrster også repræsenteret med jævne mellemrum..
Den sidste officielle hansadag blev afholdt i 1669, hvor det blev besluttet, at Hamborg, Bremen og Lübeck skulle varetage hansaens arv.
Pingback: Lübeck | Historiskerejser.dk
Pingback: Lüneburg | Historiskerejser.dk
Pingback: Dansk-Hanseatisk Krig (1362-65) | Historiskerejser.dk