Kilbeggan Distillery
Kilbeggan Distillery ligger i Kilbeggan ved floden River Brosna i det centrale Irland i County Westmeath.
Destilleriet har haft retten til at destillere på kedel siden 1757 og har tidligere lydt navnene Brusna Distillery samt Locke´s Distillery. Man kan se en kopi af den oprindelige licens på destilleriet.

Kilbeggan Distillery ligger smukt ved floden Brosna og er det mest autentiske Destilleri, man finder i Irland. Foto wikipedia
Destilleriets historie i Kilbeggan
Destilleriet blev grundlagt i 1757. Man havde de tre vigtigste ingredienser i form af tørv fra moserne i området, korn fra markerne og vand fra floden. I 1798 ejedes destilleriet af Matthias McManus, hvis søn blev henrettet i Mullingar, da han havde støttet de irske oprørere United Irishmens opstand samme år.
I 1843 overtog han destilleriet, og det fortsatte i familiens eje til hans børnebørn Mary Evelyn og Florence Emily havde det indtil 1943. Den økonomiske nedtur i 1920´erne og 1930´erne tog hårdt på familievirksomheden. Særligt var den amerikanske forbudstid hård for økonomien. I perioden 1924-37 gik antallet af destillerier i Irland fra 26 til 5. I 1947 satte familien destilleriet til salg, og køberen The Transworld Trust involverede svindlere fra Schweiz og Østrig. Handelen blev en del af Oliver J. Flanagans generelle beskyldninger mod regeringen under partiet Fianna Fáil for at være korrupte og for have blandet sig i salget. Dette gjaldt bl.a. landsfaderen Eamon de Valera. Trods frifindelse skadede sagen Fianna Fáil så meget, at de for første gang ikke kunne mønstre absolut flertal, og at den første flerparti-regering måtte dannes.
Tilbage til Kilbeggan faldt handelen altså på gulvet, og 19. marts 1954 indstillede man produktionen af whiskey. I 1957 lukkede man fuldstændig bygningerne, der sidenhen forfaldt. Dette passede også med den irske opfattelse af at insistere på ren whiskey, hvor man ikke troede på skotternes blandede whiskey (blended whiskey), men som imidlertid blev en stor kommerciel succes for skotterne. 25 år efter at destilleriet lukkede åbnede Kilbeggan By bygningerne som Whiskey Destilleri Museum. Cooley Destillery opkøbte retten til destillering og begyndte derefter at producere Kilbeggan og Locke´s whiskey. I takt med museets succes åbnede man igen for produktion af whiskey.
Destilleriet i dag
I dag er destilleriet kendt som Kilbeggan Distillery og består ud over museum og destilleri også af en vandmølle fra det 19. århundrede samt en restaurant kaldet The Pantry Restaurant. Destilleriet kan også drives af en dampmaskine, der er brugbar, men som dog meget sjælden tages i brug. Den blev installeret for at destilleriet også kunne arbejde, når der var lavvande i floden.
Man genoptog whiskey-produktionen i 2007, året, hvor destilleriet kunne fejre sit 250-års-jubilæum. En af de to kobberkedler, der bruges til at destillere med i Kilbeggan, blev lavet i den tidlige del af 1800-tallet og er den ældste kedel i verden, som stadig er i aktiv brug til whiskey-produktion. Den var tidligere i brug ved det nærliggende destilleri i Tullamore. I 2010 kunne Kilbeggan igen kalde sig et fuldt ud operationelt destilleri, da man atter fik installeret en mask balje (hvor malten tilsættes varmt vand, hvilket sætter sukkerproduktionen i gang) samt gæringstanke. Destilleringen startede i 2014, men indtil da foregik hovedproduktionen på Cooley Distillery i County Louth, hvor selve lagerhallerne i granit vedvarende har været brugt i mere end 200 år.

En irsk whiskey destilleres 3 gange. Den malt, den er brygget på, lufttørrres typisk og kan først kalde sig whiskey efter minimum 3 år på lager. Foto Wikipedia
Besøgscenteret har vundet adskillige priser for sin autentiske og idylliske beliggenhed.
- Dampmaskinen fra 1800-tallet
- Et historiske billede af de mere simple forhold tidligere
- Lagerbygningerne er næsten uforandret siden starten. Fotos fra wikipedia
Historiske Rejser siger: Personligt har jeg besøgt Jameson i Dublin, Bushmills i Nordirland og Kilbeggan. Det er det mest autentiske af de tre samt det smukkest beliggende ud til floden Brosna midt i landet. Man får en fin rundvisning, hvor man skal tage hensyn til trapper, mærkelige trin, kulde og varme. Den tager en times tid. Derudover er der en fin restaurant/udskænkning samt souvenirbutik til køb af whiskey. Der findes en glimrende busparkering på bagsiden af bygningen.
Pingback: Kilbeggan | Historiskerejser.dk