Kilbeggan
Kilbeggan er den primære by i baroniet Moycashel i County Westmeath i provinsen Leinster i det centrale Irland. På irsk-gælisk hedder den Cill Bheagáin, hvilket betyder “Bécáns Kirke”. Der er cirka 1300 indbyggere i byen, som er mest kendt for sit destilleri Kilbeggan Distillery.
Kilbeggans geografiske beliggenhed
Byen ligger ved floden Brosna i den sydlige del af County Westmeath. Den ligger syd for søen Lough Ennell og byen Castletown Geoghegan og lige nord for grænsen til County Offaly, omkring 9 kilometer nord for en anden kendt whiskey-by Tullamore. Kilbeggan er omgivet af de bløde runde bakker Esker Riada, der er aflange bakker ligesom en ås. De liniære sandbakker strækker sig rundt i det centrale midterste Irland og blev dammet. da istidsgletcherne trak sig tilbage i sidste istid. Byen er kendt for at være det første sted i Europa, hvor man har kunnet rapportere om en tornado,som rasede i Rosdalla tæt på Kilbeggan 30. april 1054.
Kilbeggan har 29 landområder under sig: Aghamore, Aghuldred, Ardnaglew,Ballinderry Big, Ballinderry Little, Ballinwire, Ballymacmorris, Ballynasudder, Ballyoban, Brownscurragh, Camagh,Clonaglin, Coola, Demesne or Mearsparkfarm, Grange og Kiltober, Grangegibbon, Greenan, Guigginstown, Hallsfarm, Kilbeggan, Kilbeggan North, Kilbeggan South, Kiltober / Kiltubber og Grange, Loughanagore, Meadowpark,Meeldrum, Meeniska, Meersparkfarm or Demesne, Shureen og Ballynasuddery, Skeahanagh, Stonehousefarmand Tonaphort.
Nabolandsbyerne hedder: Castletown Kindalen mod nord, Newtown mod øst, Rahugh mod øst og syd, Durrow mod syd og Ardnurcher samt Horseleap mod vest.
Transportmuligheder ved Kilbeggan
Kilbeggan lå oprindeligt, hvor to vigtige irske veje krydsede hinanden. N6, der var den primære vej mellem Dublin og Galway, gik igennem byen og krydsede med N52, som gik fra syd mod nord fra Nenagh til Dundalk. Der er i dag anlagt en omfartsvej rundt om byen, således at vejen i dag er klassificeret som R446. N6 er i dag udbygget til motorvej M6 (Galway-Dublin), hvilket har gjort byen attraktiv. Der findes også en effektiv offentlig transport til de to byer. Derudover er der fine forbindelser til nabobyer som Mullingar og Tullamore.
Kilbeggans Historie
Sankt Bécán – en af Irlands 12 apostle – grundlagde et kloster her i det 6. århundrede, hvilket gav byen dens irske navn Cill Bheagáin, hvilket betyder Sankt Bécáns Kirke. Med tiden blev klosteret forladt, hvorpå det forfaldt. Omkring år 1150 blev der grundlagt et nyt kloster på stedet af et medlem af familien Mac Loghlan. Det tidligere kloster var blevet genopført af tidligere ruiner af familien Dalton. Det blev brugt til at huse cisterciensermunke fra det nærliggende Mellifont Abbey. Nogle af datidens store præster og bisper fra Clonmacnoise – det centrale Irlands vigtigste kloster – ligger begravet her, det gælder O´Catharnaigh (O´Kearney), som døde her i 1196 og bispen Hugh O´Malone, der blev begravet her i 1236. Klosteret var involveret i opstanden ved Jerpoint i 1217 og blev efterfølgende underlagt straf. Det blev sidenhen – også grundet sammensværgelsen ved Mellifont – underlagt et andet kloster Buildwas Abbey. I 1539 blev klosteret opløst som følge af reformationen, og dets omfattende jorder blev overtaget af familien Lambart. Klosteret blev efterfølgende fuldstændig nedrevet, og dets placering gik tabt. I 2003 fandt man dets placering via arkæologiske udgravninger en lille smule vest for den middelalderlige kirkegård. Siden opstod her en landsbykirke samt en protestantisk kirke. Sidstnævnte kirke er ikke længere i brug, og tårnet er i en forfærdelig stand.
Et vadested over floden Brosna ved Kilbeggan var i året 972 ramme om et slag mellem danskere og irere. Derudover fandt der en træfning sted mellem englændere og United Irishmen under Den Irske Opstand i 1798.
Familien Lambart blev den politisk dominerende familie i det midterste Irland. Den etablerede sig i området rundt om Kilbeggan, hvor den gradvist overtog lederskabet fra familien Geoghegan, der var ledere af området Moycashel stort set fra tiden omkring den normanniske invasion (1169) og frem til Den Engelske Borgerkrig i Irland (1642-49), og som igen efter 1660 fik sine jorder retableret, inden de endeligt mistede disse efter Traktaten i Limerick 1691. Det betød i praksis, at den vestlige del af Meath forblev irsk-katolsk og dermed virkede som en buffer mod den engelsk-dominerede østlige del af Meath, en deling, der stadig eksisterer i dag.
Sir Oliver Lambart blev gjort til guvernør af Connaught i 1601 efter Tudor-dynastiets erobring af Irland efter det sidste store slag fra det gæliske Irland ved Kinsale i 1601. Her havde Bryan Geoghegan og hans lille forsamling holdt ud til det sidste ved Dunboy. Da Tudor skulle straffe Geoghegan, tildelte de Lambart omkring 700 acres (2.8 km2) jordareal og 60 huse, som oprindeligt havde tilhørt Geoghegan. I 1606 startede Lambart et ugentligt marked i Kilbeggan, og i1612 modtog byen byrettigheder fra Kong James I. (Stuart). Markedshallen/huset står stadig på sin oprindelige placering, men er ikke længere i brug.
I 1757 startede Kilbeggan Distillery med at producere whiskey i byen. Det er beliggende ned til floden Brosna, hvor der indenfor destilleriet skabtes et hus og en have på en ø i floden. I 1879 gav et medlem af Locke-familien det lille bedekapel Convent of Mercy til byen.
En del af Grand Canal, der forbinder Dublin med Floden Shannon, kom i 1835 til at løbe igennem byen. Byens indbyggere har i de seneste år arbejdet på at restaurere den del, der løber igennem deres oprindelige lille havn.
I 2011 kom filmen Knuckle, der fortalte om, hvordan de fattige i de irske “Travellers-Samfund” organiserede boksekampe, hvor man sloges med bare næver. Her var Kilbeggan nævnt flere gange.
Det 21. århundrede
I det 21. århundrede er byen servicecenter for de lokale landbrugssamfund; den har let industri, der bl.a. dækker over sand og grusgrave i nærområdet. I forlængelse af motorvejens åbning er den også mere og mere brugt som pendlerby, hvor folk bor i byen, men arbejder i Dublin.
I 1960´erne lukkede kanalen, og dens bassin er i dag udtørret. Havnebygningerne har imidlertid overlevet og bruges i dag som kontor og arbejdsplads.
I 1950´erne lukkede destilleriet. Det åbnede som museum i 1982, og i 2007 påbegyndtes delvis produktion på stedet, som siden 2014 igen har været fuldbyrdet igen.
Although whiskey production ended at Locke’s Distillery in the 1950s, the buildings survived and were reopened as a visitor attraction. Distillation has recently recommenced.
En lille kilometer nord for byen ligger Kilbeggan Racecourse. Det er Irlands eneste nationale jagt bane.
Durrow Abbey ligger 4 kilometer syd for byen.
I den første uge i juni finder Kilbeggan Ridderturnerings Festival sted. Den mindes ridderen Thomas Cuffe. Der finder middelalderlige slag, parader, marked og deslige sted.
Pingback: Kilbeggan Distillery | Historiskerejser.dk
Pingback: County Westmeath | Historiskerejser.dk