Kloster Bordesholm
Klosteret i Bordesholm var et Augustinerkloster der ligger i Bordesholm syd for Rendsborg og vest for Eckernførde i delstaten Slesvig-Holsten. Klosteret er særlig kendt for at Bordesholmer-alteret blev udført og stod i klosteret indtil det blev flyttet til Slesvig Domkirke.
Klosterets historie
Apostlen Vicelin grundlagde i 1125 et korherrestift i Neumünster der i 1330 flyttede til Bordesholm. Korherrerne gjorde en ø i Bordesholmer Søen landfast via 3 dæmninger og byggede her Kirke og Klosterbygninger. I 1309 var byggeriet begyndt af Otto Pogwisch ved Bistenkesse. Han blev begravet i det endnu ikke færdigbyggede kirkekor i klosterkirken.
I tidens løb udviklede klosteret til et betydeligt kulturelt og religiøst centrum. Klosteret forlagde deres sognekirke til Kiel i form af Sankt Nikolai, hvilket førte til en årelang konflikt med byrådet i Kiel. Det betød at indtil 1534 var det kun korherrerne fra Bordesholm der havde lov til at virke i Kiel. Men Reformationen ophævede denne ordning. I den lille naboby Brügge var det også korherrerne der stod for prædikenerne og man fandt lignende ordninger i byerne Neumünster, Neuenbrook og Breitenberg. Det gjaldt endvidere den idag ødelagte kirke i Bishorst. I selve Bordesholm bedrev klosteret et hospital for fattige og pilgrimme.
Indtægterne fra valfarende, gaver og faste indtægter tillod kirken at udvide flere gange. De åbnede blandt andet en filial i Jasenitz ved Stettin. I 1476 skrev Provst Reborch spillet Bordesholmer Marienklage som kort efter blev inspirationen til Hans Brüggemann, da han opførte Bordesholmer-Alteret. I 1490 sluttede klosteret sig til den retning som klosteret Windesheim ved Zwolle lagde for dagen kaldt Windesheimer Kongregation. Hertug Frederik (den senere Frederik I.) brugte en del af sin barndom i klosteret og stiftsskolen, idet hans moder den danske dronning Dorothea (der var gift med Christian I.) ønskede at hans opdragelse skulle finde sted her. Et sidste opsving herefter muliggjorde endnu en udvidelse. Omkring år 1500 havde man ialt 266 bondegårde såvel som steder med mølleret og fiskeriret.
I 1528 skrev præsten fra Kiel – korherren Wilhelm Prävest til Martin Luther om at indsætte lægprædikanten Melchior Hoffmann. Da han samtidig polemiserede over Luther, da måtte han trække sig tilbage til Bordesholm. Prædikener og sjælesorg blev herefter overtaget af evangeliske prædikanter. På trods af at han Reformationen officielt blev indført over hele Slesvig-Holsten i 1547, da bestod Klosteret indtil 1566 da det blev sækulariseret af Hertug Hans den Ældre. De ældre korherrer måtte blive, mens de yngre blev forpligtet på at deltage i undervisningen på den Evangeliske Fyrsteskole der ny indtog bygningerne. De sidste 5 korherrer flygtede til Kloster Windesheim ved Zwolle – hvor de førte en proces derfra for at få klosteret tilbage, efter 11 år måtte de opgive da også området ved Zwolle blev rent protestantisk. Læreanstalten blev ødelagt under Trediveårskrigen og genåbnede først i 1662. Allerede i 1665 blev skolen lagt ind under det nyåbnede Universitet i Kiel, hvor det kom til at udgøre hjørnestenen i Universitetsbiblioteket. Klosterbygningen forfaldt og blev i det 19.århundrede nedrevet. Den eneste tilbageværende del af bygningsværket er Klosterkirken.
Pingback: Anna af Brandenburg-Hohenzollern | Historiskerejser.dk