Anna af Brandenburg-Hohenzollern
Anna af Brandenburg var prinsesse af Brandenburg, og fra 1502-14 var hun gift med Frederik I. Hertug af Slesvig og Holsten (siden Frederik I. af Danmark). Hendes mand blev efter hendes død konge af Danmark, og igennem deres søn Christian III. stammoder til det danske kongehus.
Hun blev født i Berlin 27. august 1487, døde 3. maj 1514 i Kiel og blev begravet i klosterkirken i Bordesholm ganske som hendes mand Frederik I.
Anna af Brandenburgs liv
Anna var ældste datter af Johann Cicero, kurfyrste af Brandenburg (1455-99) og af adelsslægten Hohenzollern. Hendes moder var Margarethe von Sachsen, en datter af Wilhelm III. von Sachsen (1445-82).
Allerede i 1495 var hendes fader begyndt at forhandle med det polsk-ungarske kongehus Jagiellon om et muligt dobbeltægteskab. Faderens høje ambitioner faldt imidlertid til jorden, da han døde i 1499. Onklen Friedrich V. af Ansbach-Bayreuth forhandlede imidlertid på vegne af hendes endnu umyndige bror kurfyrst Johann I. Nestor om et dobbeltbryllup med det danske kongehus. Et sådant ville knytte de to familier endnu tættere sammen, da deres tante Dorothea af Brandenburg-Kulmbach allerede havde været gift med to på hinanden følgende danske konger Christopher III. af Bayern og Christian I. af Danmark (Oldenburg) og dermed var moder til Annas fremtidige ægtemand Frederik I., som fra 1490 havde været Hertug af Slesvig-Holsten, og som fra 1523 (efter Annas død) blev konge af Danmark-Norge og dermed også farmor til Joachims (Annas bror) brud. I år 1500 blev man enig om ægteskabstraktaten. Brylluppet blev fastlagt til Annas 14 års fødselsdag 27. august 1501. Inden da måtte man have en pavelig dispensation til ægteskabet grundet de nære familiemæssige relationer brudeparret imellem. Da Annas mor døde 13. juli 1501, blev brylluppet udskudt i mere end et halvt år.
Den 10. april 1502 stod brylluppet i Stendal mellem den 16 år ældre Frederik, den fjerde søn af Christian I. og Dorothea af Brandenburg. Vielsen blev foretaget af Henning von Pogwisch, biskop i Slesvig. I Livgeding (enkegaranti) fik Anna Kiel, hvilket vil sige amt, by og slot. Brylluppet er blevet kendt som dobbeltbrylluppet i Stendal, da prinsesse Elisabeth, datter af kong Hans, giftede sig med Annas bror Joachim, kurfyrsten af Brandenburg. Brylluppet blev fejret i fornemme rammer, og som garanti for at medgiften blev realiseret, var købmanden fra Lübeck Mathias Mulich engageret.
Hun residerede sammen med sin ægtemand på Gottorp Slot, hvor Frederik kort efter brylluppet tog sig en bondepige som elskerinde. Hun kaldte ham “Teltower Rübe“, som er en roesort og egnsspecialitet fra Brandenburg. Hun tog med sin mand på mange rejser og var afholdt som landsmoder. Det fortælles bl.a. om hende, at hun tilså arbejdet med digerne tæt på Tønder, og at hun opholdt sig ved Rodenæs.
Hun blev svækket af to fødsler i en alder af 16 og 17 år, hvor hun fødte datteren Dorothea og den fremtidige danske konge Christian III. Som 22-årig fik hun tuberkulose og døde 3. maj 1514 i en alder af 26 år, hvor hun var gravid med det tredje barn. Hun blev bisat i klosterkirken ved Kloster Bordesholm, hvor hendes ægtemand havde klargjort gravpladsen til dem begge. Det var første gang i Nordeuropa, at en klosterkirke blev brugt til gravplads for en herskerfamilie. Hertugparret var meget betaget af Bordesholm og stiftede i 1509 kirken med korstolen, og i 1514 bestilte de Hans Brüggemann til at opføre det berømte Brüggemann-Alter. Dette var færdigt i 1521 og blev i 1666 flyttet til Slesvig Domkirke.
Annas efterkommere
Efter Annas død blev hendes mand konge af Danmark i 1523. Dette skyldtes primært det oprør, der var kommet mod hans nevø Christian II., som i forlængelse af det Stockholmske Blodbad i 1520 havde mistet grebet om magten i Danmark. Hendes mand var positiv og tolerant overfor Luthers tanker, men nøjedes med at vise mildhed og hensyn til udbredelsen af disse i Danmark. Deres fælles søn Christian gik langt videre. Han blev i 1523 givet Haderslev Hertugdømme som len og indførte reformationen i perioden 1525-28 i området. Da Frederik døde i 1533, tog det så lang tid for det danske Rigsråd at udpege en ny konge, at der udbrød borgerkrig i landet – Grevens Fejde. Den varede i 3 år og blev vundet af Anna og Frederiks søn Christian III., der straks, da han kunne konstatere sin sejr, indførte reformationen i Danmark.
Deres datter Dorothea af Preussen blev i 1526 gift med hertug Albrecht af Preussen, der i 1511 var blevet den første højmester af slægten Hohenzollern, og som var blevet ordensmester i Den Tyske Ordensridderstat. I 1525 indførte han på direkte opfordring fra Martin Luther reformationen i området, hvor man i en sælsom aftale oprettede Hertugdømmet Preussen, som var len under Polen. Dorothea blev en stor forkæmper for reformationens udbredelse i området og sikrede et nært forhold til Danmark.
Annas gravmæle i klosterkirken Bordesholm
Parrets gravmæle, der allerede blev udfærdiget i Annas levetid som en kenotaf i bronze (tomgrav), hører til blandt de vigtigste sengotiske af slagsen. Kenotaf er en del af den egentlig grav, der findes i krypten under kirken. I 1903 blev graven på befaling fra Kejser Wilhelm II. udstillet i koret, men har siden år 2000 befundet sig på sin oprindelige plads. Hertugparret er fremstillet i liggende positur, mens resten er holdt i sengotisk stil. Frederik er udformet her, men ligger begravet i Slesvig Domkirke med sin efterfølgende hustru Sophia af Pommern. Klosteret på Bordesholm havde været ramme om Frederiks opvækst, da han i den katolske tid havde fået sin opdragelse af Korherrerne på stedet, hvilket knyttede ham dertil.
Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser siger: Relationerne mellem Danmark og Brandenburg har stået stærkt igennem tiderne. Ægteskabet mellem Anna af Brandenburg og den senere kong Frederik I. grundlægger en lang ubrudt linje af konger startende med deres søn Christian III. og varer helt frem til Christian VII.´s død i 1863. Kulturhistorisk er Anna kendt for sit fornemme gravmæle i klosterkirken Bordesholm.
Pingback: Elisabeth af Danmark | Historiskerejser.dk
Pingback: Hohenzollern | Historiskerejser.dk