Kontinentaleuropa
Kontinentaleuropa eller det europæiske fastland er det europæiske kontinent fraregnet dets omkransende øer. Det omtales også ofte som det Europæiske kontinent – som dog i talesprog også kan henvise til hele Europa – andre gange er det i talesprog omtalt blot som Kontinentet.
Den mest typiske definition af Kontinentaleuropa er den, der ekskluderer de kontinentale øer, hvilket betyder øerne i det Græske Øhav, Cypern, Malta, Sicilien, Sardinien, Korsika, de Baleariske øer, de Britiske Øer, Novaya Zemlja samt øerne i Danmark såvel som Atlanterhavsøerne – de Kanariske Øer, Madeira, Azorerne, Island, Færøerne og Svalbard.
Den Skandinaviske Halvø er sommetider heller ikke medregnet som del af Kontinentaleuropa, omend den teknisk set er del af Fastlandseuropa, men de facto er et kontinent man skal krydse enten Østersøen eller Nordsøen for at komme til, med mindre man tager den ufarbare vej igennem de Baltiske lande, Rusland og Finland.
Den oprindelige betegnelse Europa er en geopolitisk og kulturel term, der var centreret om Europas kerne, det kontinentale territorium i det historiske Karolingerrige og kernen af latinsk kristendom, hvilket svarede til det moderne Frankrig, Italien, Tyskland – det tysktalende Europa – og Benelux. Denne historiske kerne i det Karolingiske Europa, blev igen dyrket meget fra 1950´erne, da man begyndte den europæiske integration.
Brug af betegnelsen i Storbritannien og Irland
I såvel Storbritannien som Irland bruger man generelt betegnelsen The Continent – Kontinentet til at henvise til Fastlandseuropa. Ofte bruges betegnelsen Europe – Europa ofte til at omtale Europa eksklusiv Storbritannien, Island og Irland og ofte som synonym for den Europæiske Union. Nogle gange bruger man betegnelsen Fastlandseuropa. Yngre EU-tilhængere i Storbritannien forsøger at undgå betegnelsen Europa som noget, der ikke inkluderer Storbritannien og Irland.
Ofte bruges betegnelsen continental – Kontinental til at referere til sociale praksisser, der er forskellige på det Europæiske Fastland. Det kan gælde morgenmadstraditioner, topløs solbadning (mest Skandinavien og Tyskland), elektriske stik, tidszoner og kørsel i venstre side, forskellig valuta og metersystemet.
Pingback: Storbritannien | Historiskerejser.dk
Pingback: Storbritannien (ø) | Historiskerejser.dk
Pingback: Irland (ø) | Historiskerejser.dk