Leinster
Den sydøstlige irske provins. Den mest folkerige samt det sted, hvor økonomien koncentrerer sig i Irland.
Den keltiske troubadour Ard Ruide beskrev Leinster som det østligste kongerige med høj velstand og gæstfrihed samt stedet for import af udenlandske luksusvarer som silke og vin: Leinstermændene er noble og veltalende og kvinderne ualmindeligt smukke.
Administrativt består det af landsdelene Carlow, Dublin, Kildare, Kilkenny, Laois, Longford, Louth, Meath, Offaly, Westmeath, Wexford og Wicklow. Der bor 2.292.000 på 19.774 km2, hvoraf de 1.6 mio bor i Greater Dublin Area.
Leinster blev gjort større end dens antikke berettigelse, da Cromwell lavede sin reform efter sine krige. Her fik man indlemmet Louth (oprindeligt Ulster), det oprindelige kongedømme Mide (kongedømmet Meath) og Longford (oprindelig Connacht). I de antikke tider fortæller de irske krøniker, at kongeriget var beboet af 5 stammer fra det såkaldte Fir-Bolg. En af lederne fra disse stammer bar navnet Laigin, og det skulle have givet navn til området. Fir-Bolg menes at være belgiere, men det er ikke bekræftet. De skulle have levet i Irland før, de keltiske stammer ankom, da det antages for historisk usandsynligt, at Irland er blevet besat. Efter romerne havde forladt Britannia, var der flere bosættere fra Leinster, der slog sig ned i Wales, hvor det ofte hørte navn Llýn skulle være afledt af Leinster. De tætte forbindelser mellem Wales og Leinster fik kongen af Leinster til formå den normanniske ridder Richard de Clare, Strongbow til at invadere Irland. Provinsnavnet optræder stadig i form af Irlands parlament Leinster House og i forskellige sportsklubber.