Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Luitpold af Bayern

Luitpold var fra 1886 til sin død 12.december 1912 prinseregent – reel magthaver – af Kongeriget Bayern; først i tre dage for hans nevø Kong Ludwig II. og siden for dennes åndssvage bror Otto I.

Luitpold Karl Joseph Wilhelm von Bayern blev født 12.marts 1821 i Würzburg og døde 12.december 1912 i München.


Prinseregent Luitpold af Bayern. Maleri fra wikipedia

Luitpolds tidlige år

Luitpold af Bayern blev født 12.marts 1821 på Residensen i Würzburg som det femte barn og den tredje søn af Kong Ludwig I. af Bayern og Prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen. Han var bror til Maximillian – der blev konge efter deres fader og til Otto, der siden blev konge af Grækenland samt Adalbert og endelig til søstrene Mathilde, Theodolinde, Adelgunde, Hildegard og Alexandra, der blev abbedisse i Sankt Anna i München. Luitpold var hans faders yndling.


Residensen i Würzburg hvor Luitpold blev født i 1821. Foto: wikipedia

Luitpolds militære løbebane begyndte allerede som 14-årig efter anvisning af hans fader. Han blev i 1832 Kaptajn for Artilleriet og i 1841 Oberst. I de følgende år blev han Generalmajor og Artillerifeltmester. I 1841 blev han æresmedlem af det Bayerske Videnskabernes Akademi.

Luitpold tog på flere udlandsrejser med interessante besøg, og det var også her at han lærte sin senere kone at kende, Ærkehertuginde Auguste Ferdinande af Østrig-Toscana, der var datter af Storhertugen af Toscana. Parret giftede sig 15.april 1844 i Firenze.


Luitpold i 1845. Kort tid efter han blev gift. Foto: wikipedia

I de afgørende øjeblikke under Lola-Montez-Affæren i starten af 1848 stod Luitpold for at formidle en Audiens af utilfredse folk for hans fader Kong Ludwig I. Det bragte ikke umiddelbart noget med sig, men det førte til at kongen for sine egne øjne kunne se sine undersåtters utilfredshed. Kun en smule senere lod Ludwig I. sig skille fra Lola og abdicerede samme år til fordel for hans ældste søn Maximillian.

Luitpold spillede ingen større rolle under Maximillian II: hans ældste broders regeringstid (1848-64). Hans anden storebror Otto var på dette tidspunkt Konge af Grækenland: Ifølge den græske forfatning fra 1844 var Luitpold og hans efterkommere – i tilfælde af hans brors død – den næste til at arve den græske trone. Derfor havde Luitpold beredt sig på at være klar på at konvertere til den ortodokse kristendom, hvis det skulle være.


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.