Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Würzburger Residenz

Residensen i Würzburg er et barokt byggeri i udkanten af den indre del af Würzburg,. Det blev påbegyndt i 1720 og stod færdigt i 1744. Den indre udsmykning, der opstod under adelsslægten Schönborn, blev udført af Balthasar Neumann og stod færdigt i 1781.

Indtil opløsningen af de gejstlige territorier under sækulariseringen omkring år 1803 gjaldt det som sæde for fyrstebisperne af Würzburg. Slottet er blandt hovedværkerne i den sydtyske barok og er i europæisk kontekst et af de mest betydningsfulde residensbyggerier udført i senbarok, hvilket er på linje med Schönbrunn i Wien og Versailles Slottet ved Paris. I 1981 satte UNESCO slottet, residenspladsen og sidebygningerne på verdenskulturarvslisten som kun det andet sted i Tyskland.

UNESCO gav begrundelsen for, at stedet var verdenskulturarv, således:

“Dets enhedsudtryk og mest usædvanlige af alle barokslotte”

“Ensartet i originalitet og med et ambitiøst arbejdsprogram og en særdeles internationalt sammensætning af implicerede.”

“Syntese for den europæisk barok”

“Anskueliggørelsen af et af de mest strålende fyrstehoffer i Europa”

“Kejserens paradeværelser var den mest fuldkomne rumkunst i Rokoko”

UNESCO

Residensen set fra havesiden. Foto: wikipedia


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.