Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

MacGillycuddy´s Reeks

MacGillycuddy´s Reeks er en bjergkæde i County Kerry i det sydvestlige Irland. Den strækker over 19 kilometer, hvor de eneste højder her når over 1.000 meter. Det højeste bjerg i Irland er Carrantuohill, som er 1.038 meter, fulgt op af Beenkeragh på 1.010 meter og Caher på 1.001 meter. Bjergkæden har også en lang række andre toppe (Hewitt), der er mere end 610 meter. Bjergene er en del af Armorican Højlandet og skabt af gletschere samt dannet af sandsten fra Devon og ligger på halvøen Iveragh tæt ved Killarney Søerne. På irsk-gælisk hedder det Na Cruacha Dubha, der betyder “de mørke stakke”.

Navnet på bjergkæden stammer fra det 18. århundrede. Herfra stammer familie- eller klannavnet Mac Giolla Mochuda (gjort engelsk som:  MacGillycuddy), der er en gren af klanen O´Sullivan. Klan-høvdingen – MacGillycuddy of the Reeks – ejede land i denne del af Munster lang tid før dette og fortsatte med at eje en stor del af jorden indtil det 20. århundrede. Ordet reek er en hiberno-engelsk version af det engelske rick, som betyder “en stak”.

MacGillycuddy´s Reeks er også navnet på en sang på Warren Zevon´s album My Ride´s Here. Sangen nævner mange ting på halvøen Iveragh og nævner også Killarneys søbredder og Innisfallen. Den er skrevet af poeten fra Ulster, Paul Muldoon.

Mod nord afvandes det meste af MacGillycuddy Reeks søen Lough Leane og floden Laune, og mod syd er det Killarney-søen Upper Lake.

Det imponerende pas Gap of Dunloe ligger for foden af Irlands højeste bjerg – Carrantuohill og Killarney Søerne.

LÆS OM RING OF KERRY UDFLUGTEN

Tinder i MacGillycuddy´s Reeks

  1. Carrantuohill – (Corrán Tuathail)                          1.038 meter over havets overflade
  2. Binn Benkeeragh – (Binn Chaorach)                           1.010 meter over havets overflade
  3. Caher  – (Cathair na Féinne)                                         1.001 meter over havets overflade

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.