Michaelisstrasse (Erfurt)
Michaelisstrasse er en gade i den historiske bykerne af Erfurt og bliver betegnet som “Byens kronik skåret i sten”. Den strækker sig omkring 400 meter fra Benediktsplatz, til den går over i Moritzstrasse, hvor Marbacher Gasse går mod siden. Gaden hører til blandt de ældste i byen og er præget af byggeri, der næsten udelukkende stammer fra det 15. og 16. århundrede. Ydermere danner den sammen med de nærliggende Benediktsplatz og Fischmarkt byens mest betydningsfulde område med talrige restauranter, caféer og barer, der i sommerhalvåret også fører til en stribe af udendørsrestaurationer.
Historie
Gaden har fået navn fra Michaeliskirche/Michaelskirken, der ligger på hjørnet af Allerheiligenstrasse. I 1370 fik gadestrækningen, der løber fra Benediktsplatz og til hjørnet af Pergamenterstrasse navnet Platea Michaelis; dette ændredes i 1666 til navnet Bey S. Micheln. I 1817 ændrede det sig igen til St. Michael. Siden 1826 har den nuværende gade lydt navnet Michaelisstrasse. I 1991 omdøbte man den sydlige afslutning på gaden fra Vor der Krämerbrücke til det nuværende Benediktsplatz. Pladsen fik navn efter kirken, der havde ligget i det vestlige brohoved på Krämerbrücke, Benedektikirche. Kirken blev købt i 1807 og nedrevet efterfølgende, delvis i 1810 og fuldstændig i 1895.
I årene omkring genforeningen 1989/90 var gadens mange bygningskomplekser sig i en sørgelig forfatning. I år 1991 erklærede man gaden samt sidegaderne Studentengasse, Der Breitstrom og Kreuzgasse for saneringsmodne. De blev omfattende restaureret i de følgende år.
Historiske bygningsværker
Gadens tilnavn Steinerne Chronik der Stadt (Byens stenkronik) har den fået, fordi der i gaden findes mange gamle og byhistorisk betydningsfulde bygningsværker.
I den sydlige ende af gaden fandt man under bysaneringen i starten af 1990´erne frem til, at der i det hidtidige bygningsværk havde været en gammel synagoge fra omkring år 1100. Synagogen blev genopdaget og dokumenteret som et af Europas ældste bygningsværker. På adressen Michaelisstrasse 43 nær ved synagogen fandt man i 1998 en jødisk guldskat fra det 13.-14. århudrede.
Overfor ovenbeskrevne ligger Haus zum Schwarzen Horn, der i det 15. og 16.århundrede var et af de første steder, hvor der befandt sig et trykkeri. Her fik Wolfgang Schenk i 1499 trykt en af de første bøger, der mestendels bestod af græske tekstpassager. I 1518 udgav Schenks efterfølger Mathes Maler den første bog om aritmetik af Adam Ries.
Midtvejs i gadeforløbet befinder ligger Michaeliskirche, der stammer fra det 12.-13. århundrede. Kirken har byens ældste kirkeklokke, der lyder navnet Katharina. Overfor kirken ligger Collegium Maius, der blev opført i det 14. århundrede som repræsentativ hovedbygning for universitetet i Erfurt. Siden 2011 har bygningen været en vigtig repræsentationsbygning for den evangeliske kirke i Midttyskland.
Ved siden af ligger Haus zur Großen Arche Noä und Engelsburg, der blev opført i 1565 og i det 16. århundrede husede trykkerværkstedet, hvor familien Sachse holdt til. Her blev trykt skrifter af Martin Luther, Adam Ries og kopier af Till Eugenspiegels fortællinger fra Strassbourg. I baghuset til bygningen skulle en af de såkaldte Dunkelmännerbriefe (mørkemændsbreve) have været forfattet og siden trykt. Disse breve var parodier af bevidste forfalskninger af dominikanske munkes teologiske kontroverser, som en stribe især tyske universiteter med Erfurt i spidsen forfattede. I dag tjener bygningen som forsamlingslokaler for Erfurts Universitets internationale studier.
Yderligere er Michaelisstrasse præget af skønne bygninger som det historiske gæstgiverværksted Zum Goldenen Schwan fra det 13. århundrede, Haus zum Güldenen Krönbacken og Kleine alte Waage fra det 15. århundrede. Den nordlige del af Michaelisstrasse er præget af prægtige borgerhuse.
Historiske Rejser siger: Når man er på opdagelse i det centrale Erfurt, så er det naturligt, når man har krydset Krämerbrücke og ankommer til Benediktsplatz, at søge mod højre ad de stemningsfyldte gader, hvor man føler sig hensat til en verden af igår.
Pingback: Alte Synagoge Erfurt | Historiskerejser.dk