Fischmarkt Erfurt
Er en central plads i Erfurt. Den ligger i den gamle bydel mellem Domplatz (domkirkepladsen) i vest og Anger i sydøst. På Fischmarkt finder man Erfurts rådhus.
Historie
Fischmarkt blev nævnt første gang i nogle annaler i 1293 som in foro piscium iuxta hospitale. I middelalderen afholdtes der ofte forskellige markeder på pladsen. Det gjorde, at pladsen udviklede sig til et samfundsmæssigt midtpunkt i byen. I 1275, da man oprettede byens første rådhus, var det naturligt at anlægge det på den vestlige side af pladsen. Det nuværende rådhus ligger nøjagtig på samme sted, men det stammer dog fra 1875 og er i bygget i neogotisk stil. I 1930´erne blev rådhusbyggeriet udvidet betragteligt.

Sådan opleves Fischmarkt bedst på en café og med en herlig ramme omkring. (Foto: Anders Bager Eriksen, juni 2015).
I 1591 blev der overfor rådhuset opstillet en søjle, hvor der står en bevæbnet kriger kaldet “Der Römer”/Romeren. Den bevæbnede kriger skulle dengang vise, at byens borgere var beredt på i nødstilfælde at forsvare byens frihedsrettigheder som rigsstad, også om nødvendigt med våbenmagt. Denne agtpågivenhed var særlig vendt mod den gejstlige overmagt i form af ærkebisperne af Mainz, der i disse år virkede som byens herskere.
På Fischmarkt står en stribe bemærkelsesværdige patricierhuse i renæssancestil. Dette gælder især Haus zum Roten Ochsen (1562), Haus zum Breiten Herd (1584), Haus Zur Güldenen Krone (1564) og Haus zum Güldenen Löwen (1740), der bragte Erfurts rigdom i tiden efter renæssancen til udtryk.
Til højre for rådhuset ligger Sparkasse am Fischmarkt (i dag Sparkasse Mittelthüringen), der stammer fra årene 1934/35. Bygningen blev opført i stilarten Neue Sachlichkeit efter udkast af Johannes Klass. Grundet amerikansk artelleribeskydning i april 1945 mistede bygningen sine dekorative vægmalerier på facaden og de ni meter høje vinduesmosaikker.
Der er flere små gyder, som udgår fra Fischmarkt. Det drejer sig om Rumpelgasse, Schuhgasse og Rathausgasse. I østlig retning strækker Fischmarkt sig mod Benediktsplatz, der fører ind mod Krämerbrücke.
Historiske Rejser siger: Pladsen er et herligt skue i det centrale Erfurt. Der er god mulighed for at sætte på en af de mange fortovsrestaurationer og nyde de mange skønne bygninger. Jeg foretrækker personlig denne plads, da den er væsentligt mere intim end såvel Anger som Domplatz, der begge er ganske enorme. I Haus zum Roten Ochsen har der siden 1976 befundet sig en kunsthal med primært moderne kunstindretning. Rent historisk er det værd at bemærke, at under fyrstekongressen i 1808 indlogerede Napoleon den saksiske kurfyrste Friedrich August I i Haus zum Breiten Herd. (Anders Bager Eriksen).
Pingback: Alte Synagoge Erfurt | Historiskerejser.dk
Pingback: Michaelisstrasse (Erfurt) | Historiskerejser.dk