Old Bushmills Destilleri
Destilleriet er fra 1608 og ejes i dag af det multinationale selskab Diageo. Det hører til blandt de mest besøgte attraktioner i det nordirske med 120.000 besøgende årligt.
En ikke dokumenteret myte siger, at Kong Henrik II´s tropper nød Bushmills over 400 år før, at det første destilleri i området blev givet rettigheder af Kong James I, hvilket er grunden til, at dette årstal er at læse på mærkatet.
Det er dog først i 1743, at den første whiskeyproduktion nævnes. Bushmills er stadigvæk aktive producenter og yder eksempelvis service til Jameson, en anden stor irsk whiskey, der får deres whiskey tappet på flasker på stedet.
Man brugte Sankt Columbas bæk, et tilløb til floden Bush, som energikilde i produktionen.
Destilleriet hævder at være det ældste licenserede whiskeydestilleri i verden.
Der var først en fabrik i 1784. I 1860 blev destilleriet købt af købmanden James Colgan fra Belfast. I hans ejerskab formåede han at gøre USA og de asiatiske britiske kolonier som Singapore og Hong Kong til store aftagere, blandt andet med en bemærkelsesværdig tur med dampskibet S.S. Bushmills.
Den amerikanske forbudstid var hård ved produktionen, men alligevel klarede man sig bedre end konkurrenterne, da man havde forudset, at forbudet ville blive ophæve, og derfor erobrede store markedsandele fra konkurrenterne.
I perioden 1998-2005 var det ejet af Pernod Ricard og siden 2005 af Diageo.
Anders Rejsetips´:
Jeg vil anbefale at gå med på rundturen. Det, som man skal være opmærksom på, er, at rundturen foregår på et produktionssted. Det vil sige, at vi som turister ikke er deres primære indtjeningskilde, så der er regler for, hvor vi må opholde os, og hvor vi ikke må. Grupperne er fra og med 2013 tilladt til at være på omkring 30 personer. Rundturen tager cirka 30 minutter, og det er et særdeles forståeligt og langsomt engelsk, der tales.
Jeg er ikke den store whiskeykender og vil derfor ikke anbefale den ene eller den anden whiskey. Men de sædvanlige ting, der adskiller irsk og skotsk whiskey fra hinanden gælder også for Bushmills. Irsk er destilleret 3 gange i modsætning til den skotske, der kun er destilleret 2 gange. I Irland er malten blevet lufttørret i modsætning til de skotske, der er blevet tørvetørret.
Når turen afsluttes, kan man vælge en gratis smagsprøve og endvidere købe mad i cafeteriet. Der kan bestilles varm mad, og betjeningen er særdeles hurtig.