Oostende
Oostende er en belgisk kystby, der ligger i provinsen Vest-Flandern. Den består af områderne Mariakerke, Raversijde, Stene, Zandvoorde ud over byen Oostende, som er den største by ved kysten i Belgien. Der bor 70.900 indbyggere i byen.
Oostendes historie
Den lille landsby opstod ved den østlige ende – oost-einde – af en lille ø – Testerep – der lå mellem Nordsøen og en strandsø. Byen var lille, men i 1265 havde den en størrelse, hvor man tillod dens indbyggere at holde marked og dermed også bygge en markedshal. Indbyggerne levede primært af at fiske. Eftersom Nordsøen og kystlinjen altid har været ustabil, flyttede Oostende placering i 1395, da indbyggerne besluttede at bygge byen bag store diger og med større afstand til det truende hav.
Den strategiske position ved Nordsøkysten havde store fordele for Oostende som havneby, men viste sig også at være årsag til problemer. Byen blev ofte erobret, plyndret, brændt og ødelagt af erobrende hære. De hollandske rebeller – Geuserne – belejrede byen 1601-04, hvor det blev sagt, at: Spanierne angreb det uangribelige, og hollænderne forsvarede det uforsvarlige – som førte til tabstal på i alt 80.000 døde, hvilket gjorde det til det blodigste enkeltstående slag under Firsårskrigen. Denne chokerende begivenhed satte gang i forhandlinger, der førte til en våbenhvile få år efter. Da våbenhvilen blev brudt, blev byen base for de Spaniens-tro Dunkirkers.
Efter denne æra blev Oostende omdannet til en havn med en vis betydning. I 1722 lagde hollænderne igen en stor blokade på verdens største havn i Antwerpen ved Westerschelde. Det betød, at Oostendes betydning steg som en alternativ forbindelse mellem land og hav. De sydlige Nederlande var blevet del af det Østrigske Imperium. Kejser Karl VI. gav byen handelsmonopol på handelen med Afrika og det Fjerne Østen. Det betød etableringen af Oostendse Compagnie, som endda havde tilladelse til at grundlægge kolonier. Allerede i 1727 blev kompagniet stoppet af de stærkere sømagter Storbritannien og Holland. De tillod ikke nye konkurrenter på den internationale handel, som begge lande opfattede som deres adelsmærke.