Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Operation Bodyguard

Operation Bodyguard var kodenavnet på en skinmanøvreplan under Anden Verdenskrig udarbejdet af de allierede før invasionen af Nordvesteuropa i 1944. Planen havde til formål at give den tyske militærledelse en fejlagtig opfattelse af tid og sted for den forestående invasion. Planen bestod af flere forskellige operationer, der kulminerede i det taktiske overraskelsesangreb med landgangen i Normandiet 6. juni 1944 også kendt som D-Dag og heraf forsinket tysk støtte til regionen i tiden der fulgte.

Det tyske kystforsvar blev tyndere de enkelte steder i løbet af 1944, da nazisterne forberedte et forsvar af hele kyststrækningen i det nord-vestlige Europa. De allierede havde allerede udført vellykkede skinmanøvre-operationer mod tyskerne, hvilket var blevet kraftigt understøttet af tilfangetagelsen af af alle tyske agenter i Storbritannien og den systematiske dekryptering af det tyske kommunikationssystem Enigma. I det øjeblik det var blevet besluttet, at Normandiet skulle være landgangsstedet for den allierede invasion, besluttede man sig for et dobbeltspil, hvor man ville have tyskerne til at tro, at forberedelserne mod Normandiet var en skinmanøvre for den egentlige invasion.

Planlægningen af Bodyguard tog sin begyndelse under ledelse af London Controlling Section (LCS). En strategi – Plan Jael – blev præsenteret for den allierede øverste militærkommando under Teheran konferencen i slutningen af november 1943 og endelig godkendt 6. december 1943. Det primære i planen var at få tyskerne til at tro, at invasionen af nord-vest Europa ville komme senere end planen, og at angrebet ville komme andetsteds såsom Pas de Calais, Balkan, Sydfrankrig, Norge og via sovjetiske angreb i Bulgarien såvel som Nord-Norge.

Operation Bodyguard lykkedes, og landgangen i Normandiet overraskede tyskerne. Skinmanøvren var så succesfuld, at Hitler først 7 uger efter landgangen sendte troppeforstærkninger til Normandiet, hvor man havde håbet på 14 dage.


Fra Teheran Konferencen hvor Operation Bodyguard blev godkendt. Til venstre Josef Stalin, i midten Franklin D. Roosevelt og til højre Winston Churchill. Foto: U.S Signal Corps Photo

Fakta om Operation Bodyguard

Den blev sat i værk 14.juli 1943 og sluttede med landgangen i NormandietD-Dag 6.juni 1944. Det var indenfor kategorien militær misinformation. Hvor det handlede om at skjule at den allierede landgang ville være i Normandiet. Det blev kontrolleret fra London Controlling Section. Det handlede om primært at få tyskerne til at tro at landgangsstedet ville blive Pas-de-Calais og dermed holde hovedparten af det tyske forsvar og endelig også sløre datoerne for landgangen videst muligt. Operationen var en succes, det lykkedes at overbevise tyskerne om at landgangen ville foregå i Pas-de-Calais og først 7 uger efter landgangen flyttede nazisterne det primære forsvar væk fra Calais.


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.