Rådhuset i Kiel
Rådhuset i Kiel med sit tårn på 106 meter er et vartegn for delstatshovedstaden. Det er bygget med inspiration fra Markuskirken i Venedigs klokketårn.
Rådhuset i Kiel
Det hidtidige rådhus på Alter Markt/Gammeltorv var omkring år 1900 ved at være for lille for byen, der i disse år voksede stærkt som flåde og værftsby. Rådhuset blev bygget i årene 1907-11 vest for den oprindelige bymidte på den nuværende rådhusplads. I mange år gik rådhuset under betegnelsen “Neues Rathaus/Det Ny Rådhus”. Det gamle rådhus blev imidlertid totalt ødelagt under de hårde bombardementer under 2. verdenskrig med undtagelse af nogle enkelte kælderhvælvinger. I år 2000 var også pladsen i dette rådhus blevet for trang, således at man fra 2008 påbegyndte at placere forskellige af byens departementer andre steder i byen som f.eks. i Andreas-Gayk-Strasse. Disse bygninger har i dag fået navnet “Neues Rathaus”.
Arkitektur
Udkastet til rådhuset, der i dag er mindesmærkebeskyttet, stod arkitekten Hermann Billing fra Karlsruhe for. Billing bekendte sig til stilarten Jugendstil. Som det var tradition for repræsentative rådhusbyggerier besad byggeriet et eget tårn. Det er forbundet med rådhuset via en forbindelsesgang med to rådhusgårde. Det er skabt med inspiration fra det fritstående klokketårn (Campanile) til Markuskirken i Venedig. I 1902 var kirketårnet i byen i lagunen styrtet sammen og allerede genopbygget i 1903, hvilket havde fået mange tyske arkitekter til at følge dette arbejde. Rådhustårnet i Kiel er 7,4 meter højere end det i Venedig. I 67 meters højde findes en udsigtsplatform.
Hvert kvarter spilles der et klokkespil fra tårnet. Da tårnet allerede ved indvielsen havde kostet langt mere end planlagt, sang kielerne spottende med på klokkespillet således:
„Kiel hett keen Geld/dat weet de Welt/ob’s mal wat kriecht/dat weet man nich.“
Komponisten bag klokkespillet er den kongelige Musikdirektør Heinrich Johannsen, der forklarer, at han var inspireret af klokkespillene ved Big Ben i London og Københavns Rådhus.
Det er muligt at komme op i tårnet i rammerne af en rundvisning. Der vil man fra de 67 meter kunne se det meste af den indre by, havnen i nordøst, den østlige bred af Kielerfjorden, Kiels hovedbanegård, havnespidsen Hörn samt det store socialt belastede boligkvarter Mettenhof.