Ryd Kloster
Ryd Kloster var et cistercienserkloster, der i perioden 1210 til 1582 befandt sig i Glücksborg ved Flensborg Fjord.
Michaelisklosteret i Slesvig
Michaelisklosteret i Slesvig, der var grundlagt før år 1100, var formodentlig det ældste kloster i Slesvig-Holsten. I 1192 blev klosteret imidlertid opløst, hvilket sikkert skyldes det faktum, at klosteret var et dobbelkloster med både munke og nonner, hvilket blev opfattet som mere og mere usædeligt af de kirkelige ledere. Der blev berettet om dette omkring 100 år efter – i 1289 – i kronikken Narratio de Monasterio S. Michaelis apud Slesvicum et de Fundatione Monasterii Aureae Insulae. Munkene blev overført til det nygrundlagte cistercienserkloster i Guldholm og skulle leve efter strenge regler, og en stor del af klosterets interiør blev overtaget af det ny kloster. Nonnerne blev midlertidigt tilbage i konventet, indtil der tre år efter blev grundlagt et benedektinerindekloster til dem i form af Sankt Hans Kloster før Slesvig i 1194. Den tidligere klosterkirke Sankt Michaelis på Bjerget – en fornem romansk rundkirke fra det 12 .århundrede – fortsatte med at fungere som sognekirke, indtil den i 1850´erne styrtede sammen og i 1870érne blev erstattet af et nybyggeri.
Nygrundlagt i Guldholm
I 1191 grundlagde Biskop Valdemar af Slesvig Klosteret Aurea Insula (Guld Øen = Guldholm) som et datterkloster til Esrom Kloster på Sjælland på kirkens jorder langs Langsøen ved Slesvig. Valdemar var søn af den tidligere danske konge Knud V. (1146-57) og havde selv ambitioner om den danske trone og kunne med denne grundlæggelse både stræbe efter politiske mål under dække af personlig fromhed, da klostre spillede en betydelig rolle i det dengang tyndt befolkede Slesvig-Holsten for såvel befolkningstiltrækning og erhvervsfremme.
I slutningen af 1192 blev Biskop Valdemar afsat og taget til fange, hvorefter benedektinermunkene vendte tilbage til deres gamle kloster i Slesvig. I flere år blev der ført strid om tilbageleveringen af Michaelis-Klosteret til munkene, hvilket er beskrevet i krønikerne fra dengang som Munkekrigen. I 1196 afgjorde et pavebrev til fordel for munkene, at Guldholm tilfaldt dem, mod at de ændrede deres ordensregler. I et dokument tillod Biskop Nicolaus af Slesvig, at munkene overtog områderne St. Michaelis på Bjerget, Skålby, Nybøl samt Lovager. Derudover havde klosteret spredte besiddelser på Ejdersted og Als.
Guldholm Klosteret kom imidlertid ikke til at ligge længe ved Langsøen. I 1210 blev det forlagt til menigheden Holtesbratorp. Det kunne muligvis skyldes det ugunstige sted med oversvømmelsesfare, mens det også kunne tænkes, at der var politiske grunde involveret i flytningen. Valdemar var igen blevet bisp, men afsat af pave Innocentius III. i 1208, og for at stække ham har man måske ønsket at fjerne klosteret fra hans besiddelser. Der gik historier om, at der skulle have levet en enlig præst som forvalter i de forladte klosterbygninger frem til 1312. I dag kan man finde enkelte fundamentsten og tegl ved Langsøen, men derudover er der ikke mere at se.
Pingback: Lyksborg / Glücksburg Slot | Historiskerejser.dk