Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Sissinghurst Slotshave

Sissinghurst Castle Garden ved landsbyen Sissinghurst i naturområdet Weald i Kent i det sydlige England blev skabt af Vita Sackville-West, digter og forfatter og hendes mand Harold Nicolson, forfatter og diplomat. Den hører til blandt Englands mest berømte haver og er rangeret med den øverste udmærkelse i det historiske Englands register over parker og haver.

Den blev købt af Vita Sackville-West i 1930érne, og i de næste 30 år arbejdede hun og Nicolson med at omdanne et landsted præget af “Sløvhed og Skævhed” til en af verdens mest indflydelsesrige haver i et samarbejde med nogle af datidens dygtigste gartnere. Efter Sackville-West døde i 1962, blev stedet givet i arv til National Trust for Places of Historic Interest or National Beauty. Det hører til blandt National Trust mest besøgte og populære steder med 200.000 besøgende årligt (2017).

Haven består af internationalt anerkendte plantesamlinger, specielt samlingen af gamle haveroser. Forfatterinden Anne Scott-James vurderede samlingen af roser på Sissinghurst som en af de fineste i verden. En række planter rundt om i haven bærer navne på folk, der har forbindelse til Sissinghurst eller navne på de forskellige haveområder. Designet af haven er lavet således, at man bevæger sig i hovedakser, som har åbninger ind til de forskellige haver – kaldet Garden Rooms (haverum), hvilket er et af de tidligste eksempler på denne havestil. Blandt de mange “haverum” er White Garden blevet omtalt som værende særlig betydningsfuld af gartneren Tony Lord “den mest ambitiøse …for dens tid, den mest fortryllende af sin type“.

Stedet, hvor Sissinghurst ligger, har været i brug i hvert fald siden middelalderen. Dagens slotsbygning blev bygget i 1530érne af Sir John Baker. I 1554 giftede Sir Johns datter Cecily sig med Thomas Sackville, 1st Earl of Dorset, en fjern slægtning til Vita Sackville-West. I det 18. århundrede var familien Baker gået konkurs, huset fik navnet Sissinghurst Castle og blev overtaget af regeringen og brugt som krigsfangelejr under Syvårskrigen (1756-63). Fangerne forårsagede stor skade, og i det 19. århundrede var de fleste af husene ødelagt, og resten blev brugt til forskellige former for arbejdshuse, der i det 20. århundrede betød, at stedets status blev nedgraderet til at være en gård. I 1928 blev det sat til salg uden købere i 2 år.

Vita Sackville-West blev født i 1892 på det flotte landsted Knole, der er familien Sackvilles stamslot i det vestlige Kent. Sackville-West kunne dog, fordi hun var kvinde, ikke arve sit fødehjem, hvilket betød at efter faderens død i 1928 at onklen stod som arving, hvilket hun begræd meget. I 1930 var Nicolson og Vita nervøse for, at deres hjem Long Barn var truet af nedrivning grundet ekspropriation, hvorfor de købte Sissinghurst Castle. Da de ankom til Sissinghurst, overtog parret ikke meget mere end nogle ege- og nøddetræer, et kvædetræ og en enkelt gammel rose. Vita plantede noisette-rosen ‘Madame Alfred Carrière’ på sydsiden af South Cottage allerede før, at overtagelsen af ejendommen var blevet underskrevet. Harold Nicolson var ansvarlig for planlægningen af havens design, mens Vita bestemte, hvilke planter der skulle være del af haven. Over de næste tredive år kultiverede hun omkring 200 forskellige typer roser og et stort antal andre blomster og buske i samarbejde med sine gartnere. Årtier efter, at Vita Sackville-West og Harold Nicolson skabte en have, “hvor der før var intet”, er Sissinghurst stadig af stor betydning for gartneres tanker og praksis rundt om i verden og i England.


Vita Sackville-West og Harold Nicolson overtog et sted i ruin og fik i løbet af 30 år skabt en af de mest anerkendte haver i det sydlige England. Foto: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.