Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Skydebefalingen i DDR

Skydebefalingen i DDR også kendt under det tyske navn Schiessbefehl. Begrebet Schiessbefehl var de anvisninger, som grænsesoldaterne i DDR fik på at skyde på folk, som forsøgte at flygte over den indretyske grænse. Den almene viden om denne skydebefaling viste sig i form af betragtelige afspærringstiltag i DDR ved dets grænser mod Forbundsrepublikken, og gjaldt de, der kunne tænke sig at flygte ud af landet. Anvisningerne på at skyde bestod i forskellige varianter fra 1960 til 1989 og var på dette tidspunkt gældende ret i DDR. Grænsesoldaterne fik i instrukserne til deres skydevåben erklæret, at flugtforsøg i alle tilfælde skulle forhindres med alle midler. Det var først i 1982, at praksis blev formelt legaliseret i § 27 i en ny grænselov. Politikere fra SED og militærpersoner fra DDR har foran retten efterfølgende bestridt skydebefalingen som reelt eksisterende.. Skyderi ved grænsen blev holdt hemmeligt overfor offentligheden, men internt belønnet. Fra og med april 1989 blev skydebefalingen midlertidigt udsat, og forordningerne omkring brug af skydevåben i trusselssituationer ved grænsen indskrænket.


Grænse mellem Hessen og Thüringen ved Bad Sooden-Allendorf og et grænsemuseum Schifflersgrund. I baggrunden ses et kors, der markerer, hvor Heinz-Josef Grosse den 29. marts 1982 blev skudt i et flugtforsøg. Foto: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Berlinmuren | Historiskerejser.dk