Storbritannien
Er et suverænt land, der ligger ud for det europæiske kontinents fastland. Hovedparten består af øen Storbritannien, mens dens vestlige del udgøres af øen Irlands nordøstlige del foruden en stribe af mindre øer. Nordirland er den eneste part, der har en landegrænse (irsk-britiske grænse) med en anden suveræn stat i form af Republikken Irland. Udover landegrænsen omkranses Storbritannien af Atlanterhavet med Nordsøen mod øst og den Engelske Kanal mod syd samt det Keltiske Hav mod syd-syd-vest, hvilket giver det verdens 12. længste kystlinje. Det Irske Hav ligger mellem Storbritannien og Irland. Med et areal på 242.500 kvadratkilometer er landet det 78. største i verden. Det er med 66 millioner indbyggere det 22. mest befolkede land i verden (2017). På engelsk lyder det officielt United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland og i kort form ofte bare United Kingdom eller simpelt bare Britain.
Storbritannien er et konstitutionelt monarki med et repræsentativt demokrati. Lederen af det Britiske Monarki er Dronning Elisabeth II. (2018), der har regeret siden 1952, hvilket gør hende til den længstregerende statsleder i verden. Storbritanniens største by samt hovedstad er London, som ydermere er et af verdens finansielle centre og en global by med 10,3 millioner indbyggere (2018). Andre større byområder i Storbritannien er Manchester, Birmingham, Leeds, Glasgow og Liverpool.
Storbritannien består af fire lande: England, Nordirland, Skotland og Wales. Deres hovedstæder er i nævnte rækkefølge: London, Belfast, Edinburgh og Cardiff. De forskellige lande har egen administration, der hver især har forskellige grader af magtbeføjelser. De nærvedliggende øer Isle of Man, Bailiwick of Guernsey og Bailiwick of Jersey er ikke del af Storbritannien, men er i kategorien kronbesiddelser, hvor den britiske regering er ansvarlig for øernes forsvar og den internationale repræsentation.
Unionen mellem landene tog i første omgang udgangspunkt i Englands middelalderlige erobring og efterfølgende indlemmelse af Wales (1277-83). I 1707 indgik England og Skotland en union i form af Kongeriget Storbritannien med fælles krone, der i 1801 blev udvidet med Kongeriget Irland og dermed Kongeriget Storbritannien og Irland. I 1922 løsrev fem sjettedele af Irland sig fra denne konstruktion, hvilket efterlod den nuværende betegnelse: Det Fælles Kongerige af Storbritannien og Nordirland. Der er stadig 14 britiske oversøiske territorier, som er resterne af det Britiske Imperium, der på dets højdepunkt i 1920´erne udgjorde tæt ved en fjerdedel af verdens landområde og dermed det største imperium i verdenshistorien. I den sammenhæng er det værd at nævne, at den britiske indflydelse i verden kan spores i sprog, kultur og retssystemer i de mange tidligere kolonier rundt i verden.
Storbritannien er et udviklet land og har den femtestørste økonomi målt i BNP og den niendestørste økonomi målt i købekraft. Det var det første land i verden til at gennemgå industrialiseringen og verdens mest magtfulde i det 19. århundrede samt det tidlige 20. århundrede. Storbritannien er stadig regnet blandt verdens stormagter og har en stor magt økonomisk, kulturelt, militært, videnskabeligt og politisk internationalt. Landet er en atommagt og har verdens sjettestørste militærbudget. Det er permanent medlem af FN´s Sikkerhedsråd, hvilket det har været siden det første møde i 1946. Det har været et af de førende medlemmer af EU og dets forgængere EEC, siden det trådte ind i samarbejdet i 1973. I 2016 stemte 51,9% af de stemmeberettigede for at forlade samarbejdet (forhandles pt. nov. 2018). Storbritannien er endvidere medlem af Commonwealth of Nations, Europarådet, G7, G20, NATO, OECD, Interpol og WTO.
Fakta om Storbritannien
Landets nationalhymne er “God Save the Queen”. Det officielle sprog er engelsk, der også vil være den fælles ramme, som de forskellige dele alle vil kunne tale. Derudover er en lang række regionale mindretalssprog anerkendt: skotsk (Scots), ulster skotsk, kymrisk (walisisk), cornisk (Cornwall), skotsk gælisk og irsk gælisk. I 2011 var den etniske fordeling i Storbritannien, at 87,1% var hvide, 7% asiatiske, 3% sorte og 2% blandede. Religiøst er 59,5% kristne (fordelt således, at 5/6 dele af disse er protestanter, hvoraf lidt under halvdelen er anglikanere, mens den sidste sjettedel er katolikker), 25,7% opfatter sig som ikke-religiøse, 4,4% muslimer, 1,3% hindu, mens der herudover findes cirka 0,5% sikher, jøder og buddhister samt stort set alle andre konfessioner. Landene i Storbritannien er Wales, England, Skotland og Nordirland. Landet er et konstitutionelt monarki med et parlamentarisk to-kammersystem, der består af Overhus – House of Lords – og Underhus – House of Commons.
I 1535 og 1542 havde man indført fælles lovgivning med Wales. I 1603 indførte man fælles krone med Skotland i form af den fælles regent James Stuart. I 1707 indgik England og Skotland en fælles union kendt som Storbritannien/ Det Forenede Kongerige. Irland blev del af denne i 1801. I 1922 brød det meste af Irland ud af denne forordning og skabte den Irske Fristat – undtagelsen var Nordirland. I 1973 trådte Storbritannien ind i EU.
Storbritanniens samlede areal er 242.495 kvadratkilometer, hvoraf 1,34% består af vand. Der bor 66 millioner (2017), hvilket er cirka 3 millioner mere end i 2011, hvor befolkningstallet var 63.181.000. Landets valuta er Pund Sterling.
Etymologi og Terminologi
I 1707 blev de to kongeriger Skotland og England – ifølge loven Act of Union – lagt sammen under navnet “United into One Kingdom by the Name of Great Britain”. Det ville vi på dansk sige det Forenede Kongerige med navnet Storbritannien. Termen “United Kingdom” har af og til været brugt til at betegne det tidligere kongerige Great Britain. I år 1800 kom en ny unionstraktat – Acts of Union 1800 – der forenede Great Britain med Kongeriget Irland i 1801, der dannede Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland. Efter Irlands deling og uafhængigheden til den Irske Fristat i 1922, der lod Nordirland tilbage som den eneste del af øen Irland indenfor det Forenede Kongerige, da skiftede navnet til United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
Selvom Storbritannien er et suverænt land, da refererer man ofte til England, Skotland, Wales og Nordirland som lande. Premierministeren i Storbritannien har ofte brugt betegnelsen “lande indenfor et land” til at beskrive Storbritannien. Ved nogle lejligheder beskrives Skotland, Wales og Nordirland som regioner og Nordirland refereres ofte til som “britisk provins”. Valget af betegnelse for Nordirland er forbundet med kontroverser, idet at det hurtigt kan afsløre ens politiske præferencer i forhold til hvad man mener der skal ske med området.
Termen Storbritannien er på de britiske øer ofte en betegnelse der specifikt refererer til øen Storbritannien eller til England, Skotland og Wales i kombination. Imidlertid benyttes kommentaren også til tider for hele det Forenede Kongerige. I Danmark er det derimod normalt at omtale Kongeriget som Storbritannien; måske fordi Forenede Kongerige ikke er særlig mundret på dansk.
Termen “Britain” bruges både som synonym for Storbritannien og for United Kingdom. Brugen blandes i det hele taget ofte. Det britiske parlament bruger ofte betegnelsen UK i forhold til beslutninger. I statistiske opslagsværker er U.K eller UK oftere brugt end “british”.
Tillægsordet “British” bruges normalt til at referere til ting der har med United Kingdom at gøre. Folk fra Det Forenede Kongerige bruger forskellige termer til at beskrive sig selv med når det handler om identitet; Britisk, Engelsk, Skotsk, Walisisk, Nordirsk og Irsk eller en kombination af flere forskellige identiteter.
Pingback: Potsdamkonferencen | Historiskerejser.dk
Pingback: Kontinental Europa | Historiskerejser.dk
Pingback: Irsk-Britiske grænse | Historiskerejser.dk
Pingback: Irland (Republikken) | Historiskerejser.dk
Pingback: Konstitutionelt Monarki | Historiskerejser.dk
Pingback: Repræsentativt Demokrati | Historiskerejser.dk