Sydslesvig er et område spækket med dansk-tysk historie, og emmer af historiske steder der vækker genklang. Det land som Danmark afstod i 1864, og som ikke kom retur ved folkeafstemningen i 1920.
Rejsemæssigt er stedet uundgåeligt som rejseleder, man passerer simpelthen igennem det hver gang man passerer den dansk-tyske grænse fra den jyske side. Graden af hvor dybt man kan behandle det på vej til sydligere destinationer kan variere fra rejse til rejse, men om ikke andet får det en kommentar med fokus på Treårskrigen 1848-50, Krigen i 1864, Afstemningen i 1920, København-Bonn i 1955 med mindretallenes rettigheder og referencer til den ældre danske historie i form af Dannevirke, Gottorp Slot, Glücksborg og byer som Flensborg og Slesvig.
Privat har jeg ved mange lejligheder nydt en eftermiddag, en aften eller blot nogle timer i Flensborg, hvor havnen og de købstadshusene kaster så mange referencer til min opvækst på Langeland, og det øvrige Sydfyn. Mange andre steder i det “tabte land” har jeg gode erindringer fra.
Professionelt er min erfaring med rejser i Sydslesvig koncentreret omkring en rejse med Ældresagen i Farum i 2008, og i nær fremtid får jeg fornøjelsen af endnu en rejse til området med Odsherred Lærerkreds. Det er primært den forestående rejse i dagene 19.-23.maj at denne beskrivelse omhandler.
Sydslesvig 5 dage
1.dag: Odsherred – Husum
2.dag: Husum – Friedrichstadt – Eidersperrwerk
3.dag: Besøg på øen Hooge
4.dag: Slesvig – Gottorp Slot, Rundt i Slesvig og besøg på A.P.Møllerskolen
5.dag: Husum – Odsherred
Nolde Museum i Sebøl/Seebüll
Højer Sluse