Warszawa
Warszawa er Polens hovedstad såvel som største by. Hovedstaden ligger ved floden Wisla i den centrale østlige del af landet. Officielt angives indbyggertallet til 1.765.000 og med opland 3.1 million, hvilket gør byen til den ottendestørste i EU. Byens areal strækker sig ud over 516.9 kvadratkilometer, mens den med opland er 6.100,43 kvadratkilometer. Warszawa er en storby, en international turistdestination, en kulturel, politisk og økonomisk bannerfører. Byens gamle bydel er på UNESCO´s liste over verdenskulturarven.
Byen blev engang beskrevet som Nordens Paris, og indtil 2. verdenskrig blev byen opfattet som en af verdens smukkeste byer. Den blev valgt som hovedstad i 1596, da Sigismund III. Wasa lod Krakow forblive den kongelige og religiøse hovedstad, men den politiske være i Warszawa. Den blev bombet i forbindelse med den tyske invasion i 1939 og modstod derefter en belejring, for hvilken den modtog den højeste militære hæder for dens heltedåd. Deportationerne af den jødiske befolkning til koncentrationslejre førte til ghettooprøret i Warszawa i 1943 og ødelæggelsen af ghettoen efter en måneds hårde kampe. Mellem august og oktober 1944 var der overalt opstand i Warszawa, hvilket førte til en endnu mere udpræget lidelse og systematisk ødelæggelse fra tysk side lige inden den sovjetiske Wisla-Oder-Offensiv i januar 1945. Warszawa fik en ny titel ved navn Fønix By grundet dens voldsomme historie og komplette genopførelse efter 2.verdenskrig, der havde efterladt 85% af dens bygninger i ruin.
Byen er i dag en vibrerende storby. Polens Videnskabernes Akademi har deres hovedsæde her ligesom Warszawa Internationale Filharmoniske Orkester, Warszawa Universitet, Warszawa Polytekniske Universitet, Nationalmuseet, Det Store Teater – Nationaloperaen, det største af sin slags i verden, samt Zacheta, det National Kunstgalleri. Den smukke gamle by i Warszawa repræsenteres af samtlige arkitektoniske stilarter og historiske perioder og blev UNESCO verdenskulturarv i 1980. Andre væsentlige arkitektoniske attraktioner er slotspladsen med det kongelige slot og den ikoniske Kong Sigismund søjle, Wilanow Palæet, Lazienki Palæet, Johannes Katedralen, den centrale markedsplads, palæer, kirker og fornemme bygninger med farverige detaljer. Warszawa omtales i dag ofte som Østeuropas smarte hovedstad med moderne gadekunst, restauranter og mange klubber, og med omkring en fjerdedel af byens areal, der er dækket af parker.
Warszawas navn
På polsk staves Warszawa på samme måde som på dansk, men sprogforskere peger på en stribe andre stavemåder såsom; Warszewa, Warszowa, Worszewa or Werszewa. Man har dog aldrig præcist fundet oprindelsen af navnet. Byen opstod som et lille fiskerleje på bredden af floden Wisla. En af teorierne bag navnet Warszawa er Tilhørende Warsz – der er en forkortelse/kaldenavn for det gamle polske mandenavn Warcisław, der sproghistorisk er knyttet til bynavnet Wroclaw. Imidlertid er afslutningen -awa atypisk for en større by, da andre polske bynavne afledt fra personnavne normalt har endelserne: -ów/owo/ew/ewo (eksempelvis Piotrków, Adamów).
Folkefortællinger knytter byens navn med en fiskermand ved navn Wars og hans kone Sawa. Ifølge legenden var Sawa en havfrue der boede i Wisla og som Wars blev forelsket i. Man har faktisk fundet en historisk Warsz, der var en adelsmand der i det 12./13.århundrede levede i bydelen Mariensztat. Det helt officielle navn for byen er miasto stołeczne Warszawa (Hovedstad Warszawa).
På andre sprog hedder byen Varsovia (Latin, Spansk) og Varsóvia (Portugisisk), Varsovie (Fransk), Varsavia (Italiensk), Warschau (Tysk og Hollandsk), װאַרשע /Varshe (Jiddisk), Варшава / Varšava (Russisk), Varšuva (Lithauisk), Varsó (Ungarsk), Varšava (Slovensk) and Varšava (Tjekkisk).
En indbygger i Warszawa kaldes på polsk warszawiak, warszawianin (hankøn), warszawianka (hunkøn), warszawiacyog warszawianie (flertal).
Pingback: Wroclaw / Breslau | Historiskerejser.dk