Berlinerbjørn
Berlins vartegn er bjørnen.
Hvorfor det er blevet sådan, har der alle dage været strid om.
Den mest udbredte forklaring er, at navnet stammer fra Albrecht der Bär, der i 1100-tallet bragte kristendommen til området. Navnet Berlin skulle i den forklaring være kommet af Bär-lein (bjørn-lille), der betyder lille bjørn.
En anden udbredt forklaring er, at Berlin opstod på et kendt vadested for bjørne.
Første gang man så Berlinerbjørnen indgå i byens våbenskjold var i 1280. Da Hohenzollernslægten kom til magten i 1415, blev byvåbenet nu udført med en berlinsk bjørn, der var ført i halsbånd af en ørn. Først i slutningen af 1800-tallet optrådte Berlinerbjørnen frit på våbenskjoldet. I 1939 blev bjørnedyrkelsen udvidet, således at 4 levende bjørne nu kom til at gå løs ved Sprees bredder ved Märkisches Museum. I dag kan familie til en af bjørnene stadig ses i Tierpark Friedrichsfelde.
Siden 2003 har man kunnet se et utal af plastikbjørne rundt i Berlin som en del af markedsføringen af byen. Den 22. marts er årlig Berliner Bjørnedag.
Sprogforskere har stort set forkastet teorien om, at Berlins navn skulle være kommet af bjørn, men er stort set enige om, at det mest sandsynligt kommer fra det slaviske wrl, der betyder sumpland.
Men bjørnen vebliver at være vartegn for byen.