Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Bornholmer Strasse -grænseovergang i Berlin

Grænseovergangen Bornholmer Strasse lå tæt ved Berlinmuren mellem 1961 til 1990. Den forbandt bydelene Prenzlauer Berg og Wedding i den nordlige del af Berlin henover broen Bösebrücke. Grænseovergangen var den første til at åbne den 9. november 1989 om aftenen, hvilket har sikret stedet en plads i historien.


Det hvide markerer Vestberlin. Kort fra wikipedia

Navn og opståen

Bornholmer Strasse er opkaldt efter den danske ø Bornholm. Gaden løber igennem bydelene Prenzlauer Berg og Wedding – i dag en del af Pankow – samt Mitte og Gesundbrunnen. På byplanen fra 1862 er vejen en del af den ydre ringvej.


Der mødte en et skilt som dette, når man kom ind i Østberlin. Foto: wikipedia

Murens fald den 9. november 1989

På en pressekonference i direkte TV havde Günter Schabowski – medlem af Politbüro i DDR – torsdag den 9. november 1989 omkring klokken 19.00 meddelt, at borgerne i DDR ville opnå rejsefrihed. Han blev spurgt om, hvornår dette ville træde i kraft, hvortil han svarede “straks”. Det gjorde, at folk samlede sig ved grænseovergangene rundt om i Berlin. Klokken 23.29 skulle Bornholmer Strasse blive det første sted, hvor Berlinmuren blev åbnet.

I løbet af aftenen havde flere og flere DDR-borgere forsamlet sig ved grænseovergangen for at komme til Vestberlin. Lederen af grænseovergang Bornholmer Strasse, oberstløjtnant Harald Jäger, adspurgte sine overordnede om anvisninger, men uden at modtage klare svar. Efter langvarig stilhed reagerede hans foresatte med en anvisning omkring klokken 21.20 at tillade enkelte personer udrejse. Imidlertid var det således, at DDR-passet fik et stempel over lysbilledet, således at man godt måtte rejse ud, men ikke kunne komme ind igen.

Det viste sig, at problemet ikke var løst, idet der kom stadig flere og flere DDR-borgere til grænseovergangen og krævede udrejse. Situationen på stedet blev mere og mere intens. Fra sine overordnede blev Harald Jäger ladt alene med de pressede forhold, hvilket gjorde ham åbenlyst vred på sine overordnede og deres resignerende holdning til problemet. Klokken 23.29 satte han sig egenmægtigt imod sine overordnedes befalinger og åbnede grænseovergangen samt indstillede paskontrollen. Overgangen blev dermed det første sted, hvor Berlinmuren blev åbnet. På det tidspunkt var der mere end 1.000 rejsevillige DDR-borgere, der havde samlet sig på stedet og var klar til at tage til vesten. Da Jäger meddelte, at han havde åbnet for slagbommen, åbnede yderligere seks grænseovergange inden klokken 24.00. Dermed var Muren reelt faldet.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Berlinmuren | Historiskerejser.dk