Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Diamantkwartier Antwerpen

Antwerpens diamantkvarter, der også kaldes kvadratmilen, er beliggende på Antwerpens Central Station. Det består af flere boligblokke og dækker et areal på godt en kvadratmil. Historisk var meget af skære- og slibearbejdet blevet foretaget i nabokvartererne, men det er efterhånden blevet udflaget til lavtlønsområder andre steder. Omkring 84% af verdens rådiamanter passerede i 2012 stadig igennem kvarteret, hvilket placerer området som verdens vigtigste diamantdistrikt med en daværende omsætning på 54 milliarder dollars.

Der passerer polerede diamanter for en værdi af mere end 16 milliarder igennem distriktet hvert år. Der er 380 forhandlere, der servicerer mere end 1.500 forretninger på verdensplan. Der er mere end 3.500 aktive mæglere, købmænd og diamantskærere i området.

Indenfor området findes Antwerp World Diamond Centre – der er et råd nedsat af fiamanthandlerne og den belgiske regering – samt fire diamantbørser: 1) Diamond Club of Antwerp, 2) Beurs voor Diamanthandel – begge grundlagt af det Hasidisk Jødiske Samfund, 3) Antwerpsche Diamantkring og 4) Vrije Diamanthandel.

Området domineres af diamanthandlere, der overvejende er jødiske, indiske jainister, maronitisk kristne fra Libanon og armeniere, alle kendt som Diamantaires. Mere end 80% af Antwerpens jødiske befolkning arbejder i diamanthandelen, hvilket for eksempel ses i form af, at jiddisch regnes for afgørende i en diamanthandel, og at man ikke handler diamanter om lørdagen.


Diamantdistriktet i Antwerpen. Foto: wikipedia

Placering af kvarteret

Diamantkvarteret ligger rundt om Station Antwerpen-Centraal, hovedbanegården med Zoologisk Have i byen. Der er kun små 5 minutters gang til hovedstrøget Meir, og ligger er talrige restauranter, barer, caféer rundt om i distriktet.

Kvarterets historie

Antwerpen har haft fokus på diamanthandel siden det 15. århundrede. Industrien i byen blev for alvor vigtig, da Lodewyk van Berken i 1456 opfandt en ny måde at polere diamanter på, der blev kaldt scaif, og som tillod, at diamanter kunne poleres som stereotyp og i mange former. Det tiltrak mange ordrer fra europæiske adelige og fik mange andre håndværkere til at søge mod Antwerpen. Karl den Dristige, den sidste Hertug af Burgund, bestilte blandt andet her den berømte diamant Florentineren, som han bar under slaget ved Morat i 1476, og som efterfølgende kom i familien Medicis arv. I 1890 begyndte en ny industri at opstå i Antwerpen bestående af familier fra diamanthandlere, der kom fra Amsterdam i Holland.

I den sidste del af det 20. århundrede begyndte der at komme diamanthandlere fra Indien og Armenien til byen, da dennes berømmelse indenfor hvervet var nået vidt omkring. Den 20. oktober 1981 rettede den palæstinensiske terrorgruppe PFLP et angreb mod den portugiske synagoge i kvarteret med 3 dræbte til følge.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.