Hamborg Hovedkirker
Hamborgs Hovedkirker omtales traditionelt som de 5 evangelisk-lutherske kirker der ligger indenfor den historiske bybefæstning.

Tårnene fra de 5 hovedkirker i Hamborg samt Rådhuset. Fra venstre mod højre ses: St. Jacobi, St. Katharinen, St. Petri, St. Nikolai, Rådhustårnet samt St. Michaelis alle set fra det ydre Alster. Foto fra wikipedia
Hovedkirkerne
De fem hovedkirker er:
- St. Petri (der ligger i den ældste del af centrum)
- St. Nikolai (oprindeligt i Alsters sløjfe, idag i Harvestehude)
- St. Katharinen (fra Elb-øen Grimm)
- St. Jacobi (den østlige byudvidelse)
- St. Michaelis ( i Neustadt og kendt som “Michel”)
Den første Pastor i hver af kirkerne bær titlen Hovedpastor.
De til enhver tid tre ældste menighedsrådsmedlemmer i Hamborgs hovedkirker danner Kollegium der Oberalten, der indtil det 19.århundrede også spillede en vigtig politisk rolle som repræsentant for Borgerskabet overfor Byrådet og Senatet.

Karikatur af Hamborgs 5 hovedkirker fra 1826/27 i de år hvor tårnhjelmen på St. Jacobi var ved at blive fornyet. Fra wikipedia
Hovedkirkernes historie
I 1529 indførte den Frie Rigsstad Hamborg under medvirken af Johannes Bugenhagen en ny kirkeordning. Hvilket gælder som fødslen for den Evangelisk-Lutherske Kirke i bystaten Hamborg. Hamborgs byforfatning var tæt forbundet med kirkeforfatningen. Hovedkirkerne dannede dermed et vigtigt bagtæppe for den politiske udvikling og Pastorerne stod for uddannelsen i skolerne i byen. Kirkerne stod endvidere også bag vedligehold og at bygge bybefæstning, brandvæsen og fattigdomsforsorg hvor medlemmerne af kirkerne var forpligtiget til at hjælpe til.
Et vers fra midten af det 18.århundrede beskriver den sociale rangorden i de 5 hovedkirker.
- Sankt Petri de Riken
- Sankt Nikolai desgliken
- Sankt Catharinen de Sturen
- Sankt Jakobi de Buren
- Sankt Michaelis de Armen
- Daröver mag sick Gott erbarmen!
Den 28.juli 1943 blev St.-Nikolai i Altstadt hårdt ødelagt af flybomber. I 1951 blev kirkeskibet brækket ned. Menigheden i St.-Nikolai besluttede at de ville bruge et lejlighedskompleks i Harvestehude. I 1962 kom den nye St.-Nikolai-Kirke på Klosterstern i Harvestehude.
Pingback: Hamborg - Historiskerejser.dk