Hamborg
Den Frie Hansestad Hamborg – Freie und Hansestadt Hamburg – er Tysklands næststørste by og derudover en delstat i Forbundsrepublikken Tyskland. Navnet henviser til Hamborgs historie som fri rigsstad og som førende medlem af handelssammenslutningen Hanse.
Hamborg er med cirka 1.800.000 indbyggere Tysklands næststørste by efter Berlin. Metropolregionen Hamborg har over 5 millioner indbyggere og i byer med opland bor der omkring 2.200.000. Byen er inddelt i 7 kommuner og 104 bydele.
Hamborg Havn er en af verdens største omlæsningshavne – læs: Containerterminaler – hvilket i fællesskab med Hamborgs internationale lufthavn gør den til et af Europas vigtigste logistiske knudepunkter. Aktuelt er man i gang med at omdanne sig til et centrum for kreative videnskaber og som finansielt hovedsæde. Erhvervsmæssigt og videnskabeligt regnes man som førersæde indenfor luft- og rumfartsteknologi, biovidenskab og informationsteknologi, derudover er også konsumvarer en stor industri. Hamborg nyder en forrangsstilling i det kontinentale Europa indenfor medieverdenen, videospilsbranchen og alternative øko-iværksættere såvel som indenfor den kreative scene. Hamborg er centrum for uddannelse for en lang række uddannelsescentre, institutter og forskningscentre med et fornemt renomé.
Siden 2015 har Speicherstadt, der blev opført under industrialiseringen og Kontorhuskvarteret ved siden af, der er opført i rødstensekspressionisme, været del af verdenskulturarven hos UNESCO. Andre kulturmindesmærker i byen er Hamborgs Rådhus og de fem markante hovedkirker. Typisk for bybilledet er de mange murstensfacader og kanaler, småfloder samt floderne Elben og Alster. I hele Europa er kvarteret St. Pauli med den berømte Reeperbahn kendt som fornøjelseskvarter og døråbner for musikere og andre kunstnere. De seneste år har Hamborg tiltrukket sig opmærksomhed med opførelsen af den spektakulære Elbphilharmonie. Hamborg som musiksted er et af de mest betydningsfulde på det europæiske kontinent. Siden 1996 har Hamborg været sæde for Den Internationale Havretsdomstol.
Alment om Hamborg
Den ældste skriftlige benævnelse af Hamborg daterer sig til det 7.århundrede. Igennem deres kontrakt med Lübeck i 1241 gælder Hamborg som et af de steder, hvor Hansestæderne udsprang fra som betydningsfuld Kultur, Industri og Handelssted. Byens erhvervsmæssige betydning viser sig da den er anerkendt Europæisk Metropolregion i Tyskland og at dens havn er den næststørste i Europa – nogle gange nævnt som tredjestørst – og derudover er Tyskland kendt som en af Tysklands vigtigste mediebyer.
Hamborg er en af de mest efterspurgte turistbyer i Tyskland med 86 millioner dagsbesøgende og 12 millioner overnatninger (2014). De besøgende tager til Hamborg Indre by, Binnenalster, Hamborg Havn med St. Pauli, Landungsbrücke og den “syndige mil” med Reeperbahn samt den moderne Hafencity med Elbphilharmonie samt andre kendte vartegn i byen som Michaeliskirche – Michel – og Rådhuset. Derudover er begivenheder som Hafengeburtstag, Altonaer Fischmarkt, Hamburger Dom og Cruise Days med Parade der Traumschiffe eftertragtet. Hamborg er også en stor Musicalby med Løvernes Konge og Das Wunder von Bern.
Hamborg har mere end 60 teatre, mere end 60 museer og internationalt kendte gallerier som Hamburger Kunsthalle og Bucerius Kunst Forum. Vigtige messer i byen er Hanseboot og Internorga. Fodboldklubberne Hamburger SV og FC St. Pauli tegner byen på fodboldfronten, mens cykelløbet Cyclassicss Hamburg engang om året finder Hamborg Marathon sted.
Overblik over Hamborgs Geografiske placering
Hamborg ligger i Nordtyskland hvor floden Bille og flodsøerne Alster udmunder i Elbens nedre løb, der mindre end 100 kilometer nordvest for byen udmunder i Nordsøen. Tæt på udmundingen befinder sig på tre øer bydelen Neuwerk. Langs Elben strækker sig Tidehafen (Tidevandshavnen) fra områderne Veddel til Finkenwerder overvejende langs den sydlige bred overfor bydelene St. Pauli og Altona. Begge bredder er forbundet af de østligt beliggende Elbbroer samt af såvel den gamle og den ny Elbtunnel. Landområderne nord og syd for floden er kendt som Geest, der er højere beliggende områder, der er præget af sand-, og jordaflejringer der opstod som gletsjere i den sidste istid. De nordligste områder af byen er frugtbare ungmorænelandskaber. Umiddelbart tæt ved floden ligger Marskområderne på begge sider af Elben, der igennem århundreder har skabt diverse sidearme til floden og som regelmæssigt oversvømmes af vand fra Nordsøen, hvor sand og havaffald aflejres. Imellem disse to områder er Elben inddæmmet af diger. Sidearmene er blevet tørlagt, omdirigeret, kanaliseret og inddæmmet. Gamle digeanlæg fortæller om hvor bredt Elben i gamle tider bredte sig, og som man ved højvande ser der oversvømmer hele bykvarterer. Det højeste punkt i Hamborg er Hasselbrack emed 116,2 meter over havets overflade der ligger som en af de nordligste dele af Harburger Berge
Alster i den indre del af byen har siden middelalderen været opdæmmet som en sø. Den deler sig i den større Aussenalster ( ydre Alster) og i den mindre Binnenalster (Indre Alster) der omkranses af den historiske bykerne. Alster og andre bifloder er kanaliseret i centrum. De er ofte integreret i offentlige parker. De talrige vandløb, småfloder og kanaler kan krydses af mere end 2500 broer, hvilket gør at Hamborg har flere broer end både Amsterdam og Venedig. Endelig befinder der sig den største flod i Elben ved Wilhelmsburg en af de sidste tidevands-urskove i Europa.
Mod nord grænser Hamborg op til delstaten Schleswig-Holstein og mod syd til Niedersachsen. Byens grænser har været fastlagt siden 1.april 1937 med Gross-Hamburg-Gesetz, dog med enkelte undtagelser som da øen Neuwerk blev indlemmet ved opdæmningsværket i Geesthacht. Byen er efter efter Berlin og i areal Tysklands næststørste.
Syd for Binnenalster ligger det Historiske Centrum af byen. Det geografiske midtpunkt er imidlertid beliggende i Kuhmühlenteich i bydelen Uhlenhorst. Hamborgs nordligste punkt er øen Scharhörn, det østligste er Altengamme, det sydligste er Krauel og det vestligste er øen Nigehörn. Fra øst til vest er de største afstande 39.88 kilometer og fra nord til syd er det 42,31 kilometer.
Vandløb ved Hamborg er Elben (Unterelbe) med Norderelbe og Süderelbe, Köhlbrand, Reiherstieg, Rethe, Dove Elbe og Gose Elbe. Derudover har Elben følgende vigtige bifloder i området er Seevekanal, Bille, Alster, Flottbek og Este. Bifloderne til Alster er Eilbek (Wandse), Osterbek, Goldbek, Isebek, Tarpenbek, Saselbek, Rodenbek, Bredenbek og Ammersbek.
Hamborg forhistorie
Efter at isen var smeltet i den sidste istid i området rundt om dagens Hamborg, da begyndte der formodentlig at komme Jægere og Samlere i Elbens Urstrømsdal. Der er fundet talrige arkæologiske fund med værktøjer fra Stenalderen der understøtter en Ahrensburger Kultur og Hamburger Kultur og ligeledes i området Stellmoorer Tunneltal på grænsen af Rahlstedt og Ahrensburg såvel fund fra Fischbeker Heide sydvest for Harburg. Det ældste bevis fra fastboende stammer fra det 4.århundrede f.v.t i er fundet i Sachsenwald, hvor der også findes flere gravhøje fra denne tid.
Der findes en legende om romerske ekspeditionstropper der skulle have været tilstede i det Hamborgensiske rum. Det menes dog at romerne kendte til et sted ved Alsters udmunding som de kaldte Treva og som muligvis lå hvor dagens by kom til at ligge. Dertil kan der opregnes at der findes talrige eksempler på samhandel med romerne i området rundt om Hamborg, det gælder fund af romerske guldmønter ved Eppendorf og Lokstedt. I årene fra det 1. til det 5.århundrede har arkæologer vist en intensiv beboelse i Hamborg-Farmsen-Berne med spor af talrige huse og jernforarbejdningspladser.
Fra det 4.århundrede begyndte der at bosætte sig Saksere i Elbens udmundingsområde. Det mest kendte bosættelsessteder for Saksere er gravpladserne ved Hamborg-Schnelsen med Riddergraven fra Schnelsen. Tilstrømningen af Saksere varede frem til det 6.århundrede.
Pingback: Tyskland – Forbundsrepublikken | Historiskerejser.dk
Pingback: Gottfried Semper | Historiskerejser.dk
Pingback: Dresden | Historiskerejser.dk
Pingback: Elben (flod) | Historiskerejser.dk