Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Heinrich-Heine-Strasse (Berlin)

Heinrich-Heine-Strasse er en gade i Berlin i bydelen Mitte. Den løber fra Köpenicker Strasse og Brückenstrasse til Prinzenstrasse hvor den krydser Sebastianstrasse ved grænsen til bydelen Kreuzberg. Den var opkaldt efter digteren Heinrich Heine der levede fra 1797 til 1856. Indtil 1960 havde den navnene Prinzenstrasse og Neanderstrasse.


Heinrich-Heine-Strasse i Berlin. Foto: wikipedia

Gadens Historie

Dagens Heinrich-Heine-Strasse blev anlagt i 1843 af fabriksejeren George Christian Neander (1784-1854) og gik i første omgang ikke længere end til krydset med Annenstrasse. Dette afsnit fik efterfølgende navnet Neanderhof, derefter Neanderstraße og kunne ses som en fortsættelse af de lige veje der i 1820´erne var blevet anlagt i forlængelse af broerne. I de efterfølgende år forlængede man vejen helt frem til Landwehrkanal og kaldte den Prinzenstrasse i 1849. Dermed var den 680 meter som idag.

I 1870érne producerede pioner og opfinder Johannes Miesler på hans Kunstanstalt J. Miesler i Neanderstraße 37 postkort med chromlitografi.

Dagens navn fik gaden efter en beslutning den 22.juli 1960; der dengang lå i Østberlin og var en sammenlægning af gaderne Prinzenstrasse og Neanderstrasse, man omdøbte og opkaldte gaden efter den store tyske digter, som var mere spiselig end en fabriksejer og prinseinstitutionen, som de hidtidige navne havde hyldet. I den sydlige ende af gaden fandt man Berlinmuren og indtil 1989 en grænseovergang. Efter at man i DDR begyndte at bygge Plattenbau – typehøjhuse – der byggede man i den sydlige ende af vejen Heine-Viertel, direkte på grænsen indtil Kreuzberg. De var bygget i typen Q3A – Querwandtyp 3 Variante. Siden blev også den nordlige del af gaden tæt på Köpenicker Strasse ligeledes udbygget i samme stil.

Direkte under Heinrich-Heine-Strasse løber U-bahn-linjen U8. U-Bahnhof Heinrich-Heine-Strasse var i DDR en såkaldt Geisterbahnhof (Spøgelsesbanegård) der ikke var tilgængelig. Den blev da brugt af grænsetropper der overvågede stationen under jorden.

I 1985 havde det britiske band Marillion grænseovergangen Heinrich-Heine-Strasse med i deres musikvideo til sangen Kayleigh.


Heinrich Heine-Strasse under den kolde krig med Checkpoint ved Berlinmuren. Foto: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Berlinmuren | Historiskerejser.dk