Irland (ø)
Irland er en ø i den nordlige del af Atlanterhavet. Den er adskilt fra øen Storbritannien mod øst via North Channel (Den Nordlige Kanal), Det Irske Hav og St. George´s Channel. Irland er den næststørste af de britiske øer, den tredjestørste i Europa og den 20. største i verden.
Politisk er Irland delt mellem Republikken Irland – der officielt ofte kaldes Irland – og som består af 5/6 af øen og Nordirland, som er del af Storbritannien. I 2011 var der omkring 6.6 millioner indbyggere. Der boede 4.8 millioner i Republikken og 1.8 mio. i Nordirland.
Øens geografi består af relativt lave bjerge, der er omgivet af megen slette og adskillige farbare floder, som man kan komme ind i landet via. Landets frodige vegetation kommer af dets skiftende klima, hvor ekstreme temperaturer stort set aldrig forekommer. Indtil middelalderen var det meste af landet præget af tæt skov. I 2013 viste en statistik, at Irland kun havde 11% skov mod et europæisk gennemsnit på 35%. I Irland er der 26 pattedyrsarter, som man kun finder i her. Klimaet i Irland er influeret af Atlanterhavet og Golfstrømmen og deraf meget moderat med milde vintre og køligere somre end dem, man oplever i Kontinentaleuropa. Regn og skydannelser er til gengæld hyppigere end i det øvrige Europa.
Det tidligste eksempel på menneskelig tilstedeværelse i Irland daterer sig tilbage til 10.500 før vor tidsregning. Det Gæliske Irland begyndte at udvikle sig fra det 1. århundrede efter vor tidsregning. Øen blev kristnet fra det 5. århundrede og frem. I forlængelse af den normanniske Invasion i den sidste del af det 12. århundrede krævede England juridisk ret over øen. Imidlertid var det først i det 16.-17. århundrede, at engelsk domæne satte sig igennem, da Tudor-kongerne erobrede Irland effektivt. Det medførte en kolonisering med bosættere fra det britiske i Irland. I 1690´erne etableredes et system, der skulle fratage den katolske majoritetsbefolkning deres fordele og give dem til det protestantiske befolkningselement. Dette fortsatte effektivt op igennem det 18. århundrede. I år 1801 blev Irland del af Det Forenede Kongerige med Unionstraktaten. I årene efter 1. verdenskrig kom det til en uafhængighedskrig, der i 1922 skabte den Irske Fristat, som over de næste par årtier tiltvang sig endegyldig uafhængighed fra Storbritannien og med Nordirland, der forblev del af dette. Nordirland blev en urolig provins, og i særdeleshed blev perioden fra de sene 1960´ere og frem til de sene 1990´ere ualmindeligt blodige. I 1973 blev såvel Republikken Irland som Storbritannien med Nordirland medlem af det Europæiske Fællesskab.
Irsk kultur har øvet stor indflydelse på andre kulturer, specielt indenfor litteratur. Derudover er Irland ud over den almindelige vestlige kultur præget af sin egen kultur, der udtrykkes via Gaelic Games, irsk musik og irsk sprog. Derudover deler øen kultur med mange af de samme ting som i Storbritannien, det gælder det engelske sprog og sport som fodbold, rugby, hestevæddeløb og golf.
Fakta om øen Irland
Øen hedder Éire på Irsk-Gælisk og Airlann på Ulster Skotsk. Den er 84.421 kvadratkilometer stor. Dens kystlinje er 2797 kilometer lang. Det højeste punkt er Carrantuohill med 1.041 meter over havets overflade. Den største by er Dublin med 553.000 indbyggere – Belfast er størst i Nordirland. Der bor 6.500.000 (2016). Etnisk er 96.4% hvide, hvilket gør landet til et land med meget begrænset indvandring.
Etymologi
Navnene Irland og Éire stammer fra det old-irske Eriu, en gudinde fra den Irske mytologi der nævnes første gang i det 9.århundrede. Etymologien bag Ériu er omdiskuteret men stammer muligvis fra det Proto-indoeuropæiske h2uer, hvilket refererer til flydende vand.
Pingback: Storbritannien | Historiskerejser.dk
Pingback: Irsk-Britiske grænse | Historiskerejser.dk
Pingback: Irland (Republikken) | Historiskerejser.dk
Pingback: Keltiske Hav | Historiskerejser.dk
Pingback: Irske Hav | Historiskerejser.dk