Liguriske Hav
Det Liguriske Hav er en del af Middelhavet, der ligger mellem øerne Korsika og Elba i syd og Rivierakysten ud for Ligurien i det nordlige Italien og til Monaco mod nordvest.
De største havne i det Liguriske Hav er Genova og La Spezia, der mod sydøst overgår i det Tyrrhenske Hav. Golfo di Genova langs den italienske kyst har en dybde på helt op til 2.615 meter omkring overgangen til det Liguriske Hav.

Miljøbeskyttelse
Til at beskytte de talrige havdyr blev det Liguriske Hav i 1999 af såvel Frankrig som Italien gjort til er særligt beskyttet område af Middelhavet. I rammerne af dette indførte man også et særligt beskyttet hvalområde. Den særlige beskyttelseszone strækker sig over cirka 84.000 kvadratkilometer og afgrænses af Côte d`Azur regionerne Ligurien og Toscana samt det nordligste punkt på Sardinien.
Det Liguriske Havs udstrækning
Det Liguriske Hav er i nord begrænset af den Italienske Riviera i Italien såvel som Monaco. I syd er den begrænset af den franske ø Korsika i det Liguriske Hav. Afstanden fra Korsikas nordspids – Cap Corse – er cirka 160 kilometer. Den sydøstlige grænse strækker sig fra Tinetto gennem øerne Tino og Palmaria fra Cap Corse og til den italienske fastlandskyst
Vigtig historie ved det Liguriske Hav
I Rapallo ved den liguriske østkyst blev Rapallo Traktaten underskrevet den 16. april 1922. Den var en forordning mellem den tyske Weimarrepublik og Sovjetunionen, hvor de to lande anerkendte hinanden diplomatisk. For Tyskland deltog udenrigsminister Walther Rathenau, der få måneder senere blev myrdet.
Derudover fandt der rundt om den lille klippeø Meloria – få kilometer fra Livorno – to betydningsfulde søslag sted. I år 1241 besejrede Kejser Federico II. flåderne fra Pisa og Genova. Det andet slag var det største søslag i middelalderen og stod mellem de to sørepublikker Genova og Pisa i 1284. Sejren til Genova gjorde, at byen fik et magtmæssigt overtag i den vestlige del af Middelhavet.
