Ligurien
Ligurien (italiensk: Liguria) er en kystregion i det nordvestlige Italien med 1.565.000 indbyggere (2016) og den arealmæssigt tredjemindste italienske region. Ligurien grænser i vest mod Frankrig, i nord mod regionen Piemonte, i øst mod Emilia-Romagna og mod syd Toscana samt det Liguriske Hav, der er en del af Middelhavet. Den tilhører Euroregionen Alpi-Mediterraneo.
Regionen bliver i nordøst afgrænset af bjergkæderne Alperne og Appenninerne, og traditionelt opdeler man den Italienske Riviera, som præger hele regionens kyst i Riviera di Ponente – der er den del, som ligger i vest tættest på Frankrig og Riviera di Levante – der ligger i sydøst tættest på Toscana. Grænsen mellem de to områder er den historiske hovedstad og storby Genova.
Allerede i det romerske rige omtalte man området som Liguria. I middelalderen var Ligurien opdelt i flere forskellige bystater – den mest kendte var Republik Genova, der siden den sidste del af det 14. århundrede var i stand til at forene hele dagens Ligurien under sig. I årene 1797-1815 hørte området til Frankrig og derefter til Kongeriget Sardinien-Piemonte, som blev omdannet til Kongeriget Italien i 1861. I dag er Ligurien kendt som turistmekka grundet den lange italienske riviera, for dens olivenolie (Taggiasca-Olivo) samt for dens vine. Derudover er Pesto ala Genovese såvel som ravioli kendte repræsentanter for det liguriske køkken.
Liguriens hovedstad er Genova, der også suverænt er den største by i Ligurien. Andre kendte byer er Sanremo, La Spezia, Ventimiglia, Alassio, Imperia (produktion af olivenolie), Rapallo, Portofino og Savona.
Liguriens geografi
Regionen har et areal på kun 5.410 km² og en befolkning på cirka 1,6 millioner. Den strækker sig langs kysten for det Liguriske Hav. Mod nord er området beskyttet af bjergkamme, som strækker sig helt ned til havet. De kaldes ofte Alpi Marittimi eller De Liguriske Alper, hvor Monte Saccarello med 2.201m er Liguriens højeste bjerg. De strækker sig til Colle di Cadibona. Derudover er der de østlige Appenino Ligure, som adskiller den liguriske kyst fra den østlige Poslette.
Ligurien er administrativt delt i tre provinser og en hovedstad: Imperia, Savona, Genova (hovedstad) og La Spezia. Den over 300 kilometer lange kyst fordeler sig som nævnt i Riviera di Ponente – der betyder den nedadgående sol i den vestlige del fra Genova og i retning af den franske grænse og Riviera di Levante – der betyder den opadgående sol fra Genova til La Spezia. Riviera di Ponente er så ydermere opdelt i Riviera dei Fiori – Blomsterrivieraen – fra Ventimiglia til Cervo og Riviera delle Palme- Palmerivieraen – fra Cervo til Savona.
Liguriens historie: Forhistorisk og Før-Romersk tid
Der er fund af Neandertalere i området ved Loano særligt kendt med grotterne Balzi Rossi, hvor utallige efterladenskaber fra de tidlige mennesker er fundet.
Igennem den første Puniske krig var de antikke ligurere delt i en hovedpart, der stillede sig på Karthagos side og i en minoritet, der stillede sig på Roms side. Mindretallet, som stod på Roms side, var de efterfølgende genovesere. Under den romerske Kejser Augustus blev Ligurien en region i Italien – Regio IX Liguria – der strakte sig fra kysten til Po-flodens bredder. De store romerske veje – Via Aurelia og Via Giulia Augusta langs kysterne samt Via Postumia og Via Aemilia Scauri indlands – hjalp med til at styrke den territoriale enhed og var med til at øge kommunikation og handel. De mange vigtige og udviklede handelsbyer langs kysten ses i form af ruinerne i Albenga, Ventimiglia og Luni.
Pingback: Genova | Historiskerejser.dk
Pingback: Italienske Riviera | Historiskerejser.dk