Louise Karoline, Prinsesse af Hessen-Kassel
Prinsesse Louise Karoline af Hessen-Kassel var moder til den senere Konge Christian IX af Danmark. Hun var gift med Hertug Frederik Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck (fra 1825 Glücksborg), den slægt, der fra 1863 skulle blive den danske royale linje kendt som Glücksborgerne. Christians IX´s mange arvinger gjorde også, at hun blev stammoder for det græske, norske og engelske kongehus. Hun var født 28 .september 1789 på Gottorp Slot i Slesvig og døde 13. marts 1867 i Ballenstedt.

Louise Karoline af Hessen-Kassel. Moder til Christian IX og barnebarn af kong Frederik V af Danmark. Maleri fra wikipedia
Tidligt liv
Louise Caroline var født på Gottorp Slot i Hertugdømmet Slesvig og barn af Landgreve Karl af Hessen-Kassel og hans kone Prinsesse Louise af Danmark, der var datter af Kong Frederik V af Danmark og hans britiske prinsesse Louise af Storbritannien. Hendes storesøster Marie Sophie af Hessen-Kassel blev dronning af Danmark, idet hun blev gift med Frederik VI af Danmark (de havde med andre ord fælles bedsteforældre).
Ægteskab
26. januar 1810 giftede hun sig med Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, der tilhørte en gren, som var uden større politisk betydning i de mange fyrstelige grene, dog var Vilhelms gudfar den danske konge Frederik VI. Vilhelm havde udmærket sig i dansk militærtjeneste under Napoleonskrigene og stod i vinteren 1809 under Louise Karolines faders kommando på Gottorp Slot. Det var ved denne lejlighed, at det unge par mødtes. De giftede sig stilfærdigt i vinteren 1810, og efterfølgende stillede Louise Karoline parret en hel sidefløj på Gottorp Slot til rådighed.
De nære forbindelser til det danske kongehus, hvor såvel Louise Karolines moder og søster var så nært beslægtet, skulle sidenhen vise sig særdeles væsentligt i forhold til den danske royale arvefølge. Parret fik i alt 10 børn, hvor det vigtigste var prins Christian født i 1818, og som siden skulle blive konge af Danmark. Dertil opnåede Frederikke, der blev født i 1811, at blive medregent af Hertugdømmet Anhalt-Bernburg, og hende var Louise Karoline nært tilknyttet livet igennem.
I 1824 døde enkehertuginden Caroline på Glücksborg Slot, hvilket betød, at den danske konge Frederik VI besluttede at overdrage familien dette slot og give dem titlen Glücksborg. Dette skulle være sket på opfordring af dronning Marie, der fandt det oplagt at give slottet til sin søster og dennes familie.
I 1852 da det stod klart, at den daværende konge Frederik VII måtte forventes ikke at levere en tronarving, og dermed ville den oldenborgske slægt uddø, så det var Louise Karolines nære forbindelser, der gjorde, at hendes søn Christian kom i betragtning. Denne havde siden 1835 boet i København, hvor han fra 1841 havde holdt til i Det gule Palæ ved Amalienborg. I 1852 foreslog flere af stormagterne, at Hertug Christian skulle rykke frem i hierarkiet og være næste tronarving. Det afgørende var faktisk hans ægteskab, idet han giftede sig med sin halvkusine, som udover at have alle hans moders nære relationer til den danske kongeslægt på sin mødrene side, var niece til den danske konge Christian VIII. Dette blev ratificeret med Kongeloven af 1853, som samtlige stormagter i Europa tilsluttede sig. Dermed var Danmark sikret en fredelig overgang, når Oldenburgerne uddøde.
15. november 1863 døde den danske konge Frederik VII, og dermed blev Louise Karolines søn Christian IX næste konge af Danmark.
Hendes børnebørn tæller Kong Frederik VIII af Danmark, Dronning Alexandra af Storbritannien, Tsarina Marie Feodorovna af Rusland, Kong Georg I af Grækenland og Kronprinsesse Thyra af Hannover.
Hun døde i Ballenstedt, hvor hun levede de sidste år af sit liv hos sin datter enkehertuginde Frederikke af Anhalt-Bernburg.
Pingback: Frederikke af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glyksborg | Historiskerejser.dk