Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Siegestor (München)

Siegestor er en triumfport i München. Den ligger en kilometer nord for Feldherrnhalle og deler Ludwigstrasse med Leopoldstrasse. Den markerer dermed samtidig grænsen mellem bydelene Schwabing og Maxvorstadt. Den er 24 meter høj.


Siegestor flot ved nattetide. Foto: wikipedia

Sejrsportens historie

I 1840 meddelte Ludwig I. af Bayern sin arkitekt Friedrich von Gärtner, at han gerne ville have en triumfbue med forbillede i Konstantiun-Triumfbuen i Rom. Den skulle afslutte hans pragtgade – Ludwigstrasse. Triumfbuen var viet til den Bayerske Hær og skulle spejle sig i Feldherrnhalle, hvor hans pragtgade begyndte.

Sejrsporten blev lavet i årene 1843-50 af Kelheim kalksten ganske som Feldherrnhalle . Efter Friedrich von Gärtners død i 1847 overtog hans elev Eduard Metzger arbejdet. Den 15. oktober 1850 overdrog Kong Maximillian II. porten til byen München på vegne af hans fader, der i mellemtiden var abdiceret.

Ved luftangrebene på München i Anden Verdenskrig blev porten hårdt beskadiget, men genopbygget under ledelse af Josef Wiedemann frem mod 1958 – dog med sydsiden genskabt i en mere simpel udgave. I 1972 kunne også Quadrigaen genopstilles, da Elmar Dietz havde genskabt den.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.