Spor af tidligere bebyggelser i området ved Nürnberg
Fund i området kunne tyde på, at der har været beboelse i området ved Nürnberg så langt tilbage som til bronzealderen. Det drejer sig om guldblækkeglen fra Ezelsdorf-Buch og en skat i det nuværende Mögeldorf. Man regner disse mennesker som en del af Urnemarkskulturen. De sættes også i sammenhæng med kelterne, som nævnes i skriftlige kilder første gang omkring 400 f.v.t. Omkring år 100 f.v.t. fortrænges kelterne af de germanske stammer markomannerne.
Der var ikke meget mere end små 50 kilometer til området, der kendes som “Limes”- den romerske grænse. En indflydelse kan ikke udelukkes. Datidens område var som nu præget af skov, og intet tyder på at, der har været dyrket landbrug.
I den allertidligste middelalder blev Forchheim 30 kilometer nord for Nürnberg en af Karl den Stores mange bosteder i form af Kejserpfalz . Karls interesse for området så man, da han i 793 planlagde at forbinde de to floder Main og Donau ved kanalen Fossa Carolina.
Det er forbundet med usikkerhed om præcis, hvornår byen er grundlagt. Det menes dog at være mellem årene 1000 og 1040, hvor man så, at handelsvejene i grænseområderne mellem Bayern, Sachsen, Østfranken og Bøhmen begyndte at udvise langt mere aktivitet og heraf følgende bygrundlæggelser. I år 1007 blev nabobyen Fürth nævnt første gang og skænket af kejser Henrik II til det nygrundlagte Bispedømme Bamberg. I årene 1025-30 nævnes Mögeldorf ved Nürnberg på kejser Konrad II´s gennemrejse.
Der har ikke været total enighed om, hvor byen grundlægges, men to steder påkalder sig dette. Givetvis har der været to kongsgårde: ved Sankt Egidien og Sankt Jakob og en andet på arealet mellem Sebalduskirken og borgen.
Imidlertid har nyere arkæologiske udgravninger konstateret, at der har været forsvarsbyggeri på Nürnbergs borgbjerg, måske endda tilbage til det 9. århundrede. Det vil sige, at byen kan have en tid før salierne. De har formodentlig hørt til markgreverne af Schweinfurt, der i 1003 tabte til Henrik II, som må formodes at have ødelagt forsvarsværkerne efterfølgende.
Frem i Historien: Byens grundlæggelse under salierne
Tilbage til Overblik over Nürnbergs historie
Pingback: Nürnbergs Historie | Historiskerejser.dk