Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Tannhäuser und der Sängerkrieg auf Wartburg

Tannhäuser og Sangerkrigen på Wartburg er en romantisk opera i tre akter af Richard Wagner. Den bygger på den traditionelle folkefortælling om Tannhauser og om Sangerkrigen på Wartburg. Operaen tematiserer den spaltning, der opstår mellem hellig og profan kærlighed, og hvordan kærlighed forløser – hvilket også blev en ledetråd i Wagners sene værker. Den blev uropført den 19. oktober 1845 på Königliches Hoftheater i Dresden.


Fra uropførelsen 19.oktober 1845. Kilde: wikipedia

Handlingen i Tannhäuser

I begyndelsen af værket der befinder Tannhäuser sig Venusbjergets indre – Hörselberg ved Eisenach. Venusbjergets verden er udelukkende viet det sindlige. Tannhäuser har som dødelig fundet vej hertil, men finder dog nydelsen trættende i længden. Venus forsøger at overtale hendes ridder til at blive, og advarer profetisk om at folket tilbage i verden ikke vil tilgive Tannhäuser for at have levet sammen med denne hedenske gudindeskønhed: Han skulle ikke forvente sin frelse. Tannhäuser forbliver dog fast besluttet: Min frelse hviler med Maria! Da han anråber Maria fordufter Venus´ verden og Tannhäuser befinder sig i en frodig skovdal i Thüringen ved foden af Wartburg. Han forsoner sig med de andre riddere som hun tidligere forlod og beslutter sig for at deltage i en sangerfest dagen efter, med det ekstra formål at vinde Elisabeths – landgrevens niece – hjerte.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.